Neostrada znika... dosłownie

Tablica o hardware i software związanych z internetem.

Topic author
AW_17
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 23 sty 2016, 11:15
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Neostrada znika... dosłownie

Nieprzeczytany post autor: AW_17 » 23 sty 2016, 11:36

Witam

Tak jak w temacie. Mamy zwyczaj wyłączania rutera na noc lub gdy wyjeżdżamy i tu się zaczyna problem.
Po ponownym włączeniu całkowicie znika neostrada, tak jakbyśmy nie mieli tej usługi. Po zalogowaniu do rutera nie ma parametrów linii i tak dalej.
Dzieje się to bardzo często, w ciągu miesiąca już chyba z 6 razy. Bez zgłoszenia awarii problem nie mija sam.
Miał ktoś z Was taki lub podobny problem?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4996
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neostrada znika... dosłownie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 23 sty 2016, 12:28

Masz telefon na tej linii ? wygląda na awarię linii.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
AW_17
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 23 sty 2016, 11:15
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Neostrada znika... dosłownie

Nieprzeczytany post autor: AW_17 » 24 sty 2016, 17:49

Tak, na tej linii jest telefon i działa także wtedy gdy neostrada znika.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4996
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neostrada znika... dosłownie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 24 sty 2016, 20:10

Jaki router ? sprawdzane na innym ? ew. innym zasilaczu o tych samych parametrach ??
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
AW_17
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 23 sty 2016, 11:15
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Neostrada znika... dosłownie

Nieprzeczytany post autor: AW_17 » 25 sty 2016, 23:09

Ruter TP-Link Archer D7 AC1750, sprawdzane na innym.
Obsługa techniczna twierdzi, że to nie u nas a niby na centralce... ale żeby aż tak często? I to tylko po wyłączeniu na jakiś czas rutera??
Mamy podejrzenia, że ktoś nam podbiera internet. Czy jest możliwe, że włamał się do rutera, poznał login i hasło do neostrady i loguje się na te dane gdy u nas jest wyłączony ruter, co skutkuje wywaleniem u nas usługi?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4996
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neostrada znika... dosłownie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 sty 2016, 23:21

AW_17 pisze:Ruter TP-Link Archer D7 AC1750, sprawdzane na innym.
Obsługa techniczna twierdzi, że to nie u nas a niby na centralce... ale żeby aż tak często? I to tylko po wyłączeniu na jakiś czas rutera??
Mamy podejrzenia, że ktoś nam podbiera internet. Czy jest możliwe, że włamał się do rutera, poznał login i hasło do neostrady i loguje się na te dane gdy u nas jest wyłączony ruter, co skutkuje wywaleniem u nas usługi?



To jest możliwe ale synchronizacja linii i tak by była tylko połączenie PPP było by nie możliwe.
Soft wgrany najnowszy ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
AW_17
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 23 sty 2016, 11:15
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Neostrada znika... dosłownie

Nieprzeczytany post autor: AW_17 » 26 sty 2016, 22:00

Soft najnowszy dostępny...
Co do braku połączenia PPP to właśnie od tego się ta cała "zabawa" najpierw zaczęła, a obecnie neostrada znika w ogóle.

Parametry linii są takie:

Upstream Downstream
Current Rate (Kbps) 800 8160
Max Rate (Kbps) 1144 11236
SNR Margin (dB) 13 13.7
Line Attenuation (dB) 0 6
Errors (Pkts) 0 0

Raczej wygląda w porządku?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4996
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neostrada znika... dosłownie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 27 sty 2016, 8:35

Jest spory zapas SNR, więc na winę linii to nie wygląda.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


marcin_ketrzyn
Moderator
Moderator
Posty: 614
Rejestracja: 28 maja 2011, 22:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Neostrada znika... dosłownie

Nieprzeczytany post autor: marcin_ketrzyn » 27 sty 2016, 21:13

Ale DLM już przyciął
Obrazek

Attenuation: 8.4 dB SNR Margin: 8.9 dB Rate (Kbps): Downstream 85198 Upstream 8567 Attainable Rate (Kbps): 93420

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4996
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neostrada znika... dosłownie

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 28 sty 2016, 14:40

marcin_ketrzyn pisze:Ale DLM już przyciął

Czyli jeśli to linia to powinna być poprawa ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


marcin_ketrzyn
Moderator
Moderator
Posty: 614
Rejestracja: 28 maja 2011, 22:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Neostrada znika... dosłownie

Nieprzeczytany post autor: marcin_ketrzyn » 29 sty 2016, 15:52

Napisać prośbę o rekonfigurację portu i przez jakiś czas nie wyłączać routera w ogóle
Obrazek

Attenuation: 8.4 dB SNR Margin: 8.9 dB Rate (Kbps): Downstream 85198 Upstream 8567 Attainable Rate (Kbps): 93420

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości