Inny styk?

Tablica o hardware i software związanych z internetem.
hunter23
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 07 gru 2010, 18:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Inny styk?

Nieprzeczytany postautor: hunter23 » 06 lut 2016, 11:14

Witam. Chciałbym zapytać, czy możliwe jest, aby na moim DSL TP przepieli mnie na inny styk? Nie chodzi mi o bliższą centrale bo takowej nie ma, tylko na inne ścieżki. Od wp**** czasu mam odczucie, że łącze gdzieś dalej się zapycha warszawa - jej okolice gdzie jestem podłączony. Po tylu latach trucia dupy neo sprawdzali mi linie wielokrotnie i faktycznie, na obecną chwilę nie ma co się przyczepić lepiej poprostu nie będzie niżej parametry:
SNR Margin
:
6.9 8.5 db
Line Attenuation
:
45.0 24.3 db
Data Rate
:
7456 959 kbps
Max Rate
:
10936 1096 kbps
CRC
:
431 1

DSL TP do 10Mb, problemu z pobieraniem itd nie ma, ale odczuwam przy przeglądaniu sieci, graniu online itd, że coś się "dławi" ping w porządku utrata pakietów, jest ale tylko przy nagłym wysyceniu łącza i nie do wszystkich serwerów. Przy robieniu testów utrata pakietów 0, ping 23, jitter 0, nie rozłącza jakoś naprawde diabelnie błędami też nie sypie. Mam omamy/halucynacje czy takie rzeczy "dziwne spowolnienie/zacięcia" mogą być powodem, że dalej coś jest do kitu?

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Inny styk?

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 06 lut 2016, 11:27

Widać że masz G.DMT, po pierwsze na ADSL2+ mogło by być trochę lepiej, ping kilka ms mniejszy.
Zatykanie musisz zdiagnozować WinMTRem, nie wiadomo w który miejscu się zapycha. (i czy w ogóle).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

hunter23
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 07 gru 2010, 18:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Inny styk?

Nieprzeczytany postautor: hunter23 » 06 lut 2016, 14:03

NIe no właśnie mam ADSL2+, router cellpipe wywaliłem, zapychał się, zawieszał stwierdziłem bez sensu teraz jade na W8961nd v3 na trendchipie.
W WinMTR teraz puszczone na onet wygląda tak :
|------------------------------------------------------------------------------------------|
| WinMTR statistics |
| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
| 192.168.1.1 - 0 | 73 | 73 | 0 | 0 | 1 | 0 |
| war-r3.tpnet.pl - 10 | 53 | 48 | 25 | 29 | 71 | 25 |
| kra-ar2.tpnet.pl - 10 | 53 | 48 | 24 | 30 | 71 | 28 |
| do.onet.a.z.tpnet.pl - 5 | 61 | 58 | 25 | 30 | 71 | 28 |
| sdr1.m11r2.z.ruc-BR2.net.onet.pl - 8 | 57 | 53 | 26 | 30 | 65 | 27 |
| war-ru2.idsl.tpnet.pl - 8 | 57 | 53 | 0 | 53 | 1028 | 29 |
| sg1.any.onet.pl - 0 | 73 | 73 | 28 | 30 | 51 | 30 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

A tak do wp.pl dziwne przeskoki, zastoje są:
|------------------------------------------------------------------------------------------|
| WinMTR statistics |
| Host - % | Sent | Recv | Best | Avrg | Wrst | Last |
|------------------------------------------------|------|------|------|------|------|------|
| 192.168.1.1 - 0 | 55 | 55 | 0 | 0 | 2 | 1 |
| war-ru2.idsl.tpnet.pl - 5 | 47 | 45 | 24 | 51 | 513 | 25 |
| gda-r2.tpnet.pl - 3 | 48 | 47 | 1 | 109 | 3901 | 25 |
| war-r3.tpnet.pl - 0 | 55 | 55 | 27 | 33 | 119 | 30 |
| z-gda-r1.do-wp.tpnet.pl - 5 | 47 | 45 | 26 | 32 | 120 | 56 |
| rtr2.rtr-int-2.adm.wp-sa.pl - 2 | 50 | 49 | 0 | 58 | 2021 | 7 |
| www.wp.pl - 0 | 55 | 55 | 27 | 30 | 36 | 30 |
|________________________________________________|______|______|______|______|______|______|
WinMTR v0.92 GPL V2 by Appnor MSP - Fully Managed Hosting & Cloud Provider

Najbardziej w większości testów problem zaraz na wejsciu jest war-ru2.idsl.tpnet.pl

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Inny styk?

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 06 lut 2016, 14:56

Niv szczególnego nie widać.
Sugerujesz że kiedyś miałeś inny serwer brzegowy ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


hunter23
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 07 gru 2010, 18:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Inny styk?

Nieprzeczytany postautor: hunter23 » 06 lut 2016, 16:07

No kiedyś jak miałem neo to były początki 512 1Mb itd to czasem zdarzało się, że internet się rozłączył i już z innym punktem się łączyłem i chodziło elegancko, później jakby na stałe wybierało zawsze ten sam i lipa totalna.
@Te utraty po trasie nie są jakoś podejrzane?;p Niby do punktu docelowego wszystkie pakiety docierają, bo gdyby nie docierały to nie rozłączało by przypadkiem?

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Inny styk?

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 06 lut 2016, 17:44

Przecież na DSLu jest stałe IP i nigdy się nie zmienia, szkielet ma minimalną ilość strat ale to jeszcze nie tragedia i nie powinno mieć wpływu.
Może masz coś z kompem a nie netem ;)
Serwery gier często są za granicą a tam już z pingiem może być różnie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

hunter23
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 07 gru 2010, 18:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Inny styk?

Nieprzeczytany postautor: hunter23 » 06 lut 2016, 20:26

A no ja wiem, że stałe IP :p Chodzi mi że przed DSL miałem neo i wtedy różnie się łączyło, jeżeli lokalizacja połączenia była inna ( czy jak to się zwie ) chodziło naprawde fajnie. A jeśli stary potrafią sięgać i 50% na szkielecie? Bo z tym jest roznie zalezy jak długo winmtr robie ten test. Rece opadaja na te neo :(

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Inny styk?

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 06 lut 2016, 21:59

Dziwne to trochę jest, w sumie nie wiem czy subiektywne czy obiektywne, straty na routerach mogą być bo routery mają inną robotę jak odpowiadanie na pingi i to robią jako ostatnie więc nie koniecznie to o czymkolwiek świadczy.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

hunter23
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 07 gru 2010, 18:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Inny styk?

Nieprzeczytany postautor: hunter23 » 07 lut 2016, 13:40

Eee, no właśnie ciężko określić gdzie leży wina. Ja akurat mam takie spostrzeżenia, że coś na szkielecie nie halo. Linie pierdyliard razy sprawdzali mi cable sharkiem, linia wiadomo długa, ale to problem był od czasów gdy z 512 zmieniłem na 1Mb neostrade, później miałem powrót na 512 i problem pozostał. A tylko dziwne nietypowe rozłączenia "z nikąd" ani SNR nie spadł, ani dzierżawa nie minęła i wtedy chodziło cudnie. Na drugi dzień gdy restartował się internet około 1-2 w nocy znowu to samo. Nie wiem, może zmiana operatora byłaby rozwiązaniem? Ewentualnie, aby zrobić dokładniejsze testy, może polecacie jakiś sposób na sprawdzenie, aby się upewnić czy to akurat jest przyczyną?

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Inny styk?

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 07 lut 2016, 14:43

Sprawdź jeszcze na innym komputerze ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

hunter23
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 07 gru 2010, 18:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Inny styk?

Nieprzeczytany postautor: hunter23 » 07 lut 2016, 20:10

Ojejciu :) Komputer czyściutki jest, naprawdę potężny sprzęt i zadbany system, dostaje dłupawki gdy coś w nim nie tak więc wykluczam z miejsca :P

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Inny styk?

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 08 lut 2016, 8:31

To wszystko testujesz na kablu czy na WiFI ??
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

hunter23
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 07 gru 2010, 18:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Inny styk?

Nieprzeczytany postautor: hunter23 » 08 lut 2016, 9:15

Tylko i wyłącznie kabel :)

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Inny styk?

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 08 lut 2016, 13:45

Dziwne, bo to zamulenie jest bardzo subiektywne, nie potwierdzone żadnym obiektywnym dowodem. Straty w szkielecie nie są dowodem (bo ping w normie).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

hunter23
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 07 gru 2010, 18:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Inny styk?

Nieprzeczytany postautor: hunter23 » 08 lut 2016, 16:59

Owszem, ciężko jednoznacznie stwierdzić jednak na przełomie tych lat co miałem z neo, i jakie rzeczy się działy śmiem twierdzić, że jednak coś na szkielecie leży, przed DSL na normalnej neostradzie dłuuugi czas miałem przeciążenia, na DSL jakoś się skończyły. Może to ma jakiś związek? Innej tezy na to nie mam. Routery zmieniałem niejednokrotnie DGN2200, TPlinki na bcm, wyszło, że na Trendchipie działa najlepiej W8961ND v.3 poprzednie są na jakimś badziewiu, centrala GSPN, nie wiem tylko jak conexant, reszta raczej mi mało znana więc aby te 3 brałem pod uwage. Linia także wiele razy sprawdzana różnymi ustrojstwami cable sharki po kilka razy, zmiana par, nawet stare uszkodzenie w końcu po truciu tyłka, że coś nie tak przyjechali i zrobili gdzie kabel był przecięty, wtedy obserowane były na sucho skoki transferu, pingu i jitter`u. Parametry nie są jakieś zaje**** bo odległość jest, mimo wszystko osób w mojej okolicy korzystajacych z neo nie jest dużo, niektórzy jakieś śmieszne LTE, które zasysa po 1Mb ledwo, VDSL nikt nie ma ( nawet chyba kart nie ma na centrali ;p ). Jednym słowem wielka niewiadoma ;(

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Problemy, zagadnienia techniczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości