Wymiana okablowania w starej instalacji

Tablica o hardware i software związanych z internetem.

Topic author
mich2406
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 29 sie 2015, 0:19
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Wymiana okablowania w starej instalacji

Nieprzeczytany post autor: mich2406 » 08 lut 2016, 21:46

Witajcie

Chciałbym we własnym zakresie wymienić okablowanie, które było u mnie robione 20 lat temu. Jestem podłączony do słupa, który znajduję się na mojej posesji 5m od domu. Kabel płaski puszczony napowietrznie do ściany domu, od ściany kolejne 5m kabla 2 żyłowego do gniazdka, czyli w sumie potrzebuję co najmniej 10m kabla, a właściwie mniej bo gniazdko chcę zrobić bliżej. Chciałbym to zrobić 1 kablem bez łączenia po drodze tak jak mam teraz, czyli od słupa do gniazdka 1 rodzaj kabla. Czy możecie polecić jakiego kabla najlepiej użyć? Potrzebny będzie z linką nośną, czy dla 5m zawieszenia nie potrzeba? Z tego co wiem nie są już robione płaskie kable, więc będę też musiał użyć innych uchwytów do podwieszenia, gdyż stare są przystosowane do płaskich kabli. Czy możecie mnie nakierować, jak takie uchwyty/haczyki się nazywają bo mam problem ze znalezieniem dla okrągłych kabli :) Zaciskarkę, końcówki i etony już mam.

Skąd pomysł wymiany okablowania? Raz, że zmieniam miejsce gniazdka, a dwa - duże tłumienie przy ADSL. Obecnie mam 17.5db, przy routerze podłączonym do gniazdka oddalonego o 5m od niego. Gdy podłączę router bezpośrednio przy gniazdku tłumienie spada do 14.5db. W nowej instalacji router będzie od razu przy gniazdku. Jak się pogoda polepszy, podłączę też router bezpośrednio na słupie, aby mniej więcej wiedzieć ile zyskam na nowym kablu, bo tłumienie wydaje się trochę duże jak dla odległości 300m od centrali :)

Docelowo w sierpni chciałbym przejść na Fiber VDSL 80 Mb/s, gdyż niedawno pojawiła się u mnie taka możliwość. Na ile mogę liczyć przy obecnych parametrach?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Wymiana okablowania w starej instalacji

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 lut 2016, 14:37

Jak dobrze pójdzie to może 40Mb będziesz miał.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


hunter23
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 296
Rejestracja: 07 gru 2010, 18:34
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Wymiana okablowania w starej instalacji

Nieprzeczytany post autor: hunter23 » 09 lut 2016, 17:38

Ten 1-szy screen z parametrami, gdzie takie coś sprawdzić? Czy to poprostu stary zrzut, bo kiedyś pamiętam było coś podobnego?


kuba_b
Wiarus
Wiarus
Posty: 2045
Rejestracja: 24 cze 2009, 0:37
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 0 42

Re: Wymiana okablowania w starej instalacji

Nieprzeczytany post autor: kuba_b » 09 lut 2016, 17:52

Już zdaje się nigdzie, bo nawet widać że data wygenerowania to 2010 rok - sam miałem podobne, ale niestety imageshack zjadł wszystko co do niego wrzuciłem kiedyś :( Dlatego nie ma tam opcji 40/80 Mb/s.
Obrazek


Topic author
mich2406
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 29 sie 2015, 0:19
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Wymiana okablowania w starej instalacji

Nieprzeczytany post autor: mich2406 » 11 lut 2016, 16:21

Dziękuję za odpowiedź.

A co Panowie powiecie odnośnie kabla? Czy XZTKMXpwn się nada? Chciałbym go podwiesić na 5m i potem kolejne 3m będzie "szło" po ścianie i 2m wewnątrz budynku bezpośrednio do gniazdka. Czy jest on na tyle elastyczny, by ułożyć go w listwie przypodłogowej?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Wymiana okablowania w starej instalacji

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 lut 2016, 18:33

Jest dosyć sztywny ale nie widzę problemu żeby go ułożyć. Tylko nie bardzo nadaje się do podwieszania, nie ma linki nośnej a jak będzie wisiał sam na sobie to w końcu mu to wyjdzie bokiem, chyba że przeciągniesz mu jakąś linkę (kupioną na metry w agromie czy innym takim).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
mich2406
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 29 sie 2015, 0:19
Łącze: Net24
Numer GG: 0

Re: Wymiana okablowania w starej instalacji

Nieprzeczytany post autor: mich2406 » 11 lut 2016, 19:39

Da się go zgiąć pod kątem 90 stopni? Bo akurat na drodze listew przypodłogowych mam narożnik. Ewentualnie jest jakiś elastyczniejszy kabel do zastosowań na zewnątrz?

XZTKMXpwN podobno ma linkę nośną, wersja bez N na końcu jest bez linki, do zastosowań ziemnych.

Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Wymiana okablowania w starej instalacji

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 12 lut 2016, 10:33

Z linką nośną to już całkiem nie zegniesz, ten bez linki powinien dać się zgiąć, ew. pomożesz mu troszkę suszarką do włosów, na ciepło lepiej idzie ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości