Połączenie routera netia spot z TP link od orange

Tablica o hardware i software związanych z internetem.
usernetia
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 30 mar 2016, 20:34
Numer GG: 0

Połączenie routera netia spot z TP link od orange

Nieprzeczytany postautor: usernetia » 30 mar 2016, 20:48

Witam, borykam się z pewnym problemem. W mieszkaniu jest router netia spot (i internet od Netii, ale spokojnie, jestem klientem Orange, to mieszkanie wynajmuję na studiach). Ja w pokoju na drugim koncu mieszkania mam często problemy z zasięgiem, wifi mnie wyłącza, czasami jest spory spadek transferu. Dotychczas mieliśmy podpięty do tego r. netia spot router z TP link, taki uniwersalny kupiony w elektronicznym, po prostu kablem Ethernet połączony był z tym netia spot, potem go skonfigurowano i on czerpał internet z netia spot, dając wifi o znacznie mocniejszym sygnale.

Teraz jednak kolega zabrał TP link, i tutaj jawi się pytanie.
Przywiozłem z domu mój TP Link po neostradzie : TP_Link TD-W8950N - podłączyłem i jest brak dostępu do internetu...
Konfiguruję zgodnie z instrukcją od Orange, tzn. wpisuje w przeglądarce adres IP routera, potem loguje się do panelu, szybka konfiguracja -> tutaj wybieram typ połączenia WAN : jako Ethernet WAN (a nie ADSL WAN), bo biorę z kabla ethernet sieć od netia spot, dobrze rozumiem ?
Potem kolejny etap to konfiguracja WAN nazwa użytkownika wpisuję nazwę sieci wifi tej z netii oraz hasło dostępu.. i to wszystko na koniec pisze, ze nie ma połączenia z internetem i faktycznie nie ma..

Pytanie brzmi jak to zrobić, i czy się da ? Może ten router TP-link od Orange ma fabrycznie poblokowane takie rzeczy ?
Wiemy, że kupując router TP-Link fabryczny za 50 zł to pójdzie bez problemu, bo chodziło. Tylko tam nie ma takich konfiguracji jak tutaj, jest prościej..

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4926
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Połączenie routera netia spot z TP link od orange

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 31 mar 2016, 6:25

Zmień TPlinkowi adres lokalny na 10.0.0.1 brama 255.2255.255.0.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika
Riki
Bywalec
Bywalec
Posty: 386
Rejestracja: 22 kwie 2007, 22:49
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: Radzionków

Re: Połączenie routera netia spot z TP link od orange

Nieprzeczytany postautor: Riki » 27 maja 2016, 22:40

W TP linku powinno być wyłączone DHcP i ustawione na sztywno coś z netiaspota
192.168.1.xxx
255.255.255.0
brama 192.168.1.254

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Problemy, zagadnienia techniczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość