Przesiadka na VDSL

Tablica o hardware i software związanych z internetem.

Topic author
slavko17
Donator
Donator
Posty: 126
Rejestracja: 28 lis 2010, 20:07
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Przesiadka na VDSL

Nieprzeczytany post autor: slavko17 » 31 maja 2016, 11:32

Hej ludziki! :)


Dawno mnie tu nie było, ale na szczęście jestem jedną z tych osób które problemów z neo nie mają (oprócz tych trapiących wszystkich typu zawalony opentransit itp.) Wyobraźcie sobie że dzwoniła wczoraj do mnie Pani z Orange i powiedziała że były u mnie ostatnio przeprowadzane modernizacje i czy nie chciałbym przejść na VDSLa do 80Mbps. Szczerze mówiąc w tym momencie szczena mi opadła, bo myślałem już że zostanę na tym ADSLu do końca świata. Tak czy owak, w poniedziałek ma przyjść Pan monter sprawdzić czy to w ogóle ruszy, a ja w międzyczasie zapobiegawczo postanowiłem zaopatrzyć się w nowy router który wykorzystam. Jak wiadomo, Orange'owy LB jest do kitu i nie zapłacę za niego nawet 1zł/m-c. Co zatem polecacie w zamian? Macie jakieś doświadczenia? Osobiście myślę nad którymś z ASUSów, DSL-AC56U albo DSL-N66U jako że obecnie mam DSL-N55U który mnie jeszcze nie zawiódł, ale jestem otwarty na wszelkie propozycje :)

PS. A ogólnie na jakie problemy powinienem się nastawić przy przesiadce? Ewentualnie czy są jakieś korzyści poza większą prędkością?

Pozdrawiam
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5015
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Przesiadka na VDSL

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 31 maja 2016, 12:49

Ani wielkiego wyboru w routerach (a raczej żadnego wyboru) ani korzyści, pingu 5ms i tak nie będzie ;)
Asusy są raczej udane ale nie ma długoterminowych opinii, za mało czasu minęło, trefne serie dopiero zaczną się ujawniać.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Przesiadka na VDSL

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 31 maja 2016, 18:41

witaj

Jak chcesz bede sprzedawał swojego Netgeara D7000.
Pod vdsl go nie testowałem ale ogólnie to dobry sprzęt. Stwierdziłem,żę taka maszyna Mi nie jest potrzebna. Duzo pracuje na wyjazdach po prostu. :wink:
Możesz wybrać też coś tańszego z ich oferty. Jak zarejestrujesz towar na ich stronie to dostajesz 2 lata gwarancji bezpośrednio od nich,
bez pośredników.
2+2=4

Obrazek


Topic author
slavko17
Donator
Donator
Posty: 126
Rejestracja: 28 lis 2010, 20:07
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Przesiadka na VDSL

Nieprzeczytany post autor: slavko17 » 01 cze 2016, 12:04

@Scenic, wysłałem Ci PW :) Fajny ten Twój netgear :D
Obrazek Obrazek


Topic author
slavko17
Donator
Donator
Posty: 126
Rejestracja: 28 lis 2010, 20:07
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Przesiadka na VDSL

Nieprzeczytany post autor: slavko17 » 06 cze 2016, 20:14

No i po przesiadce :)

Download mam full, upload niestety sporo słabiej:

Obrazek

Obrazek

Jest szansa że jak zmienię LB na tego Netgeara to się ten upload poprawi?
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5015
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Przesiadka na VDSL

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 06 cze 2016, 20:26

Niski upload prędzej będzie z powodu słabej domowej instalacji a nie routera.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
slavko17
Donator
Donator
Posty: 126
Rejestracja: 28 lis 2010, 20:07
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Przesiadka na VDSL

Nieprzeczytany post autor: slavko17 » 06 cze 2016, 21:14

Ale kurczę, nie wiem co mogłoby być nie tak :(

Od korytarza mam pociągnięty do domu kabelek YTKSY 1x2x0,5, do gniazdka w przedpokoju. Do tego gniazdka nie jest podłączony żaden telefon. Od niego odchodzi drugi kabelek YTKSY 1x2x0,5 do telefonu w pokoju (który aktualnie też jest odłączony, bo jest nieużywany) i jeszcze trzeci kabelek - jedna para z kabelka YTKSY 3x2x0,5 i z drugiej strony też jest gniazdko i do tego gniazdka podpięty jest router, kabelkiem dołączonym w zestawie.
Obrazek Obrazek


Topic author
slavko17
Donator
Donator
Posty: 126
Rejestracja: 28 lis 2010, 20:07
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Przesiadka na VDSL

Nieprzeczytany post autor: slavko17 » 07 cze 2016, 21:18

best-boy pisze:Niski upload prędzej będzie z powodu słabej domowej instalacji a nie routera.



Best, miałeś rację :) Podpiąłem LB do gniazdka w pokoju gdzie stoi telefon i proszę:

Obrazek



Jutro zrobię na nowo kabelek i gniazdko do którego pierwotnie wpiąłem LB ;)
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5015
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Przesiadka na VDSL

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 08 cze 2016, 10:00

Nieużywanych gniazdek w ogóle nie powinno być !!
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
slavko17
Donator
Donator
Posty: 126
Rejestracja: 28 lis 2010, 20:07
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Przesiadka na VDSL

Nieprzeczytany post autor: slavko17 » 09 cze 2016, 0:16

Nie wiem jak mam Ci dziękować :)



Obrazek



Odłączyłem dwa nieużywane gniazdka, a to do którego podpięty jest router puściłem po ekranowanej skrętce :)

Jeśli kiedykolwiek będzie potrzebny telefon to po prostu podepnę splitter ;)

Dzięki wielkie za pomoc!
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5015
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Przesiadka na VDSL

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 cze 2016, 10:28

No i tak ma być.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
slavko17
Donator
Donator
Posty: 126
Rejestracja: 28 lis 2010, 20:07
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Przesiadka na VDSL

Nieprzeczytany post autor: slavko17 » 09 cze 2016, 18:29

Przyszedł dziś router od @Scenic, początkowo nie mogłem skonfigurować połączenia, bo nie wpadłem na to że VPI i VCI tutaj zwie się VLAN ID :P

Na szczęście kilka minut googlowania i się wszystko wyjaśniło :)

Po raz ostatni wklejam parametry linii do oceny przez fachowca:

Obrazek

Jest okej? DSLAM stoi u mnie w piwnicy ;)
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Przesiadka na VDSL

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 09 cze 2016, 20:02

Jest dobrze. :wink:

No i router juz u Ciebie. Niech Ci służy w potrzebie. Kawał sprzętu :lol:
2+2=4

Obrazek


Topic author
slavko17
Donator
Donator
Posty: 126
Rejestracja: 28 lis 2010, 20:07
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Przesiadka na VDSL

Nieprzeczytany post autor: slavko17 » 09 cze 2016, 20:39

To super :D no muszę przyznać że maszyna jest zacna, już patrząc po tym 36W zasilaczu wiedziałem że będzie grubo... ;)
Obrazek Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości