Strona 1 z 1

Przesiadka na VDSL

: 31 maja 2016, 11:32
autor: slavko17
Hej ludziki! :)


Dawno mnie tu nie było, ale na szczęście jestem jedną z tych osób które problemów z neo nie mają (oprócz tych trapiących wszystkich typu zawalony opentransit itp.) Wyobraźcie sobie że dzwoniła wczoraj do mnie Pani z Orange i powiedziała że były u mnie ostatnio przeprowadzane modernizacje i czy nie chciałbym przejść na VDSLa do 80Mbps. Szczerze mówiąc w tym momencie szczena mi opadła, bo myślałem już że zostanę na tym ADSLu do końca świata. Tak czy owak, w poniedziałek ma przyjść Pan monter sprawdzić czy to w ogóle ruszy, a ja w międzyczasie zapobiegawczo postanowiłem zaopatrzyć się w nowy router który wykorzystam. Jak wiadomo, Orange'owy LB jest do kitu i nie zapłacę za niego nawet 1zł/m-c. Co zatem polecacie w zamian? Macie jakieś doświadczenia? Osobiście myślę nad którymś z ASUSów, DSL-AC56U albo DSL-N66U jako że obecnie mam DSL-N55U który mnie jeszcze nie zawiódł, ale jestem otwarty na wszelkie propozycje :)

PS. A ogólnie na jakie problemy powinienem się nastawić przy przesiadce? Ewentualnie czy są jakieś korzyści poza większą prędkością?

Pozdrawiam

Re: Przesiadka na VDSL

: 31 maja 2016, 12:49
autor: best-boy
Ani wielkiego wyboru w routerach (a raczej żadnego wyboru) ani korzyści, pingu 5ms i tak nie będzie ;)
Asusy są raczej udane ale nie ma długoterminowych opinii, za mało czasu minęło, trefne serie dopiero zaczną się ujawniać.

Re: Przesiadka na VDSL

: 31 maja 2016, 18:41
autor: Scenic
witaj

Jak chcesz bede sprzedawał swojego Netgeara D7000.
Pod vdsl go nie testowałem ale ogólnie to dobry sprzęt. Stwierdziłem,żę taka maszyna Mi nie jest potrzebna. Duzo pracuje na wyjazdach po prostu. :wink:
Możesz wybrać też coś tańszego z ich oferty. Jak zarejestrujesz towar na ich stronie to dostajesz 2 lata gwarancji bezpośrednio od nich,
bez pośredników.

Re: Przesiadka na VDSL

: 01 cze 2016, 12:04
autor: slavko17
@Scenic, wysłałem Ci PW :) Fajny ten Twój netgear :D

Re: Przesiadka na VDSL

: 06 cze 2016, 20:14
autor: slavko17
No i po przesiadce :)

Download mam full, upload niestety sporo słabiej:

Obrazek

Obrazek

Jest szansa że jak zmienię LB na tego Netgeara to się ten upload poprawi?

Re: Przesiadka na VDSL

: 06 cze 2016, 20:26
autor: best-boy
Niski upload prędzej będzie z powodu słabej domowej instalacji a nie routera.

Re: Przesiadka na VDSL

: 06 cze 2016, 21:14
autor: slavko17
Ale kurczę, nie wiem co mogłoby być nie tak :(

Od korytarza mam pociągnięty do domu kabelek YTKSY 1x2x0,5, do gniazdka w przedpokoju. Do tego gniazdka nie jest podłączony żaden telefon. Od niego odchodzi drugi kabelek YTKSY 1x2x0,5 do telefonu w pokoju (który aktualnie też jest odłączony, bo jest nieużywany) i jeszcze trzeci kabelek - jedna para z kabelka YTKSY 3x2x0,5 i z drugiej strony też jest gniazdko i do tego gniazdka podpięty jest router, kabelkiem dołączonym w zestawie.

Re: Przesiadka na VDSL

: 07 cze 2016, 21:18
autor: slavko17
best-boy pisze:Niski upload prędzej będzie z powodu słabej domowej instalacji a nie routera.



Best, miałeś rację :) Podpiąłem LB do gniazdka w pokoju gdzie stoi telefon i proszę:

Obrazek



Jutro zrobię na nowo kabelek i gniazdko do którego pierwotnie wpiąłem LB ;)

Re: Przesiadka na VDSL

: 08 cze 2016, 10:00
autor: best-boy
Nieużywanych gniazdek w ogóle nie powinno być !!

Re: Przesiadka na VDSL

: 09 cze 2016, 0:16
autor: slavko17
Nie wiem jak mam Ci dziękować :)



Obrazek



Odłączyłem dwa nieużywane gniazdka, a to do którego podpięty jest router puściłem po ekranowanej skrętce :)

Jeśli kiedykolwiek będzie potrzebny telefon to po prostu podepnę splitter ;)

Dzięki wielkie za pomoc!

Re: Przesiadka na VDSL

: 09 cze 2016, 10:28
autor: best-boy
No i tak ma być.

Re: Przesiadka na VDSL

: 09 cze 2016, 18:29
autor: slavko17
Przyszedł dziś router od @Scenic, początkowo nie mogłem skonfigurować połączenia, bo nie wpadłem na to że VPI i VCI tutaj zwie się VLAN ID :P

Na szczęście kilka minut googlowania i się wszystko wyjaśniło :)

Po raz ostatni wklejam parametry linii do oceny przez fachowca:

Obrazek

Jest okej? DSLAM stoi u mnie w piwnicy ;)

Re: Przesiadka na VDSL

: 09 cze 2016, 20:02
autor: Scenic
Jest dobrze. :wink:

No i router juz u Ciebie. Niech Ci służy w potrzebie. Kawał sprzętu :lol:

Re: Przesiadka na VDSL

: 09 cze 2016, 20:39
autor: slavko17
To super :D no muszę przyznać że maszyna jest zacna, już patrząc po tym 36W zasilaczu wiedziałem że będzie grubo... ;)