VDSL i brak synchronizacji :(

Tablica o hardware i software związanych z internetem.

Topic author
dmgary
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 11 sie 2016, 11:59
Numer GG: 0

VDSL i brak synchronizacji :(

Nieprzeczytany post autor: dmgary » 11 sie 2016, 12:14

Witam Wszystkich , to mój pierwszy post :)

Mam następujący problem , którego nie mogę rozwiązać .

Usługa dostępu do internetu została zmieniona z ADSL 6 Mbit na 12 Mbit w VDSL .

Operatorem jest Multimedia Polska , a router Zyxel VMG1312-B10A , z zablokownymi funkcjami administracyjnymi .

Nawet włączenie usługi WiFi jest możliwe tylko zdalnie za 1 zł /mc :)

Nabyłem ASUS DSL-AC68U , podłączyłem , automatyczny kreator i ... brak synchronizacji linii .

Lampka DSL na modemie mruga , mruga , przerwa 2 sekundy i odnowa mruga .

Próbowałem różne wersje firmware , bez zmian .

Zyxel łapie synchronizacje po jakiś 50 -60 sekundach .

Z routera Zyxela mogę tylko podglądnąć :

WAN Type : PTM
WAN Name: VDSL/ppp1.1
Encapsulation: PPPoE
Adres MAC :
Primary DNS serwer : 89.231.1.206
Secondary DNS serwer : 217.172.22.170


Ma ktoś może pomysł co może być powodem braku synchronizacji w Asusie ?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: VDSL i brak synchronizacji :(

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 sie 2016, 14:28

Prawdopodobnie multimedia używa innego profilu vdsl.
Jesteś w ogóle pewny że zyxel pracuje w trybie vdsl? Bo 12Mb na VDSLu to jakaś kpina jest.
Spróbuj w asusie sprawdzić inny profil vdsl (ew. adsl).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
dmgary
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 11 sie 2016, 11:59
Numer GG: 0

Re: VDSL i brak synchronizacji :(

Nieprzeczytany post autor: dmgary » 11 sie 2016, 16:56

Kpina to prawda , ale ponoć więcej się nie da na tej linii .

Najprawdopodobniej tak pracuje na VDSL bo tak wynika z jego statusu jak i koloru LED'a od synchronizacji - pomarańczowy .

Dioda DSL - Ciągły pomarańczowy - Nastąpiła pomyślna synchronizacja linii VDSL2 .


Niestety poddałem się , próbowałem różnych ustawień , niestety bezskutecznie .

Po rozmowie z pomocą techniczną Asusa , konsultant zasugerował że może być uszkodzony router , lub jakaś nietypowa konfiguracja nie obsługiwana przez Asusa :(

Co wydaje się pewne to że praca w Annex A bo ten Zyxel VMG1312-B10A tylko taki obsługuje .

Druga kwestia , po wybraniu w Asusie innych profili VDSL niż 17a i 30a dioda synchronizacji w ogóle nie mrugała .

Pomoc techniczna w Multimedia Polska nie istnieje . Miły pan nie bardzo wiedział o co ja pytam i próbował wybrnąć że przekaże do działu technicznego ale raczej nie liczę na jaki ko wiek odzew .

Jeszcze zauważyłem że ZyXEL ma G.994.1 G.hs , którego nie ma Asus , ale myślę że to nie jest powód braku synchronizacji .

PODDAJE SIĘ :(

Cóż , przemęczę się ten rok i w tej lokalizacji pozostaje tylko ucieczka w internet komórkowy .

Dzięki za odzew .

PS.
Oczywiście jeśli jest ktoś kto "walczył" z ustawieniami VDSL w Multimedia proszę o podpowiedzi ...


Topic author
dmgary
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 11 sie 2016, 11:59
Numer GG: 0

Re: VDSL i brak synchronizacji :(

Nieprzeczytany post autor: dmgary » 14 sie 2016, 11:40

Nie mogę zedytować poprzedniego postu .

Jeszcze jedna kwestia mi się przypomniała .

Pan co przyszedł z routerem miał już wpisany do niego mój login i hasło , po podłączeniu router nie łapał synchronizacji wiec poszedł po swojego netbooka ale na jego sprzęcie też nie łączył się , wiadomo brak synchronizacji , wykonał telefon do speca i ten sprawdzał linie i parę razy coś przestawiał , resetował i za jakiś czas , synchronizacja się pojawiła i za chwile nastąpiło połączenie .

Myślę że rozwiązanie problemu sprowadza się do dotarcia do tego człowieka .

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: VDSL i brak synchronizacji :(

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 14 sie 2016, 19:17

Może mają blokadę na MAC i inny sprzęt się nie zsynchronizuje, multimedia zawsze była dziwna.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
dmgary
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 11 sie 2016, 11:59
Numer GG: 0

Re: VDSL i brak synchronizacji :(

Nieprzeczytany post autor: dmgary » 14 sie 2016, 19:59

Też o tym pomyślałem .

Sprawdzałem , klonowanie nic nie pomogło .

To jakiś inny powód . Najlepiej było by sprawdzić na innym routerze np. TD-W9980 lub jeszcze innej firmy .

Może faktycznie ten Asus nie "gada" z tym VSDL'em .

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości