LIVEBOX 2.0 i drugi router, problem z wifi

Tablica o hardware i software związanych z internetem.

Topic author
dawid280584
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 09 sty 2017, 20:51
Numer GG: 0

LIVEBOX 2.0 i drugi router, problem z wifi

Nieprzeczytany post autor: dawid280584 » 09 sty 2017, 20:59

Witam użytkowników
Piszę w imieniu mojego kolegi u którego zaistniał następujący problem:
Korzysta z liveboxu 2.0 i ma do niego podpięty drugi router przez kabel do innego budynku, gdy w drugim domu działa drugi router nie mogą się połączyć przez wifi z liveboxem. Jeżeli kabel od drugiego routera jest odpięty internet przez wifi z liveboxu działa bez problemu.
Prosiłbym o pomoc

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: LIVEBOX 2.0 i drugi router, problem z wifi

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 sty 2017, 6:43

Jaki router?
Jak wpięty?
Prawdopodobnie występuje konflikt adresów bo są dwa serwery DHCP w jednej sieci.
Drugi router powinien być wpięty przez port WAN lub mieć wyłączony serwer DHCP.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
dawid280584
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 09 sty 2017, 20:51
Numer GG: 0

Re: LIVEBOX 2.0 i drugi router, problem z wifi

Nieprzeczytany post autor: dawid280584 » 10 sty 2017, 16:43

best-boy pisze:Jaki router?
Jak wpięty?
Prawdopodobnie występuje konflikt adresów bo są dwa serwery DHCP w jednej sieci.
Drugi router powinien być wpięty przez port WAN lub mieć wyłączony serwer DHCP.


Router to TP LINK MR3420 i przewód z liveboxu jest wpięty do gniazda LAN

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: LIVEBOX 2.0 i drugi router, problem z wifi

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 11 sty 2017, 9:23

To wepnij go do WAN i skonfiguruj połączenie WAN jako dynamic ip.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
dawid280584
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 09 sty 2017, 20:51
Numer GG: 0

Re: LIVEBOX 2.0 i drugi router, problem z wifi

Nieprzeczytany post autor: dawid280584 » 11 sty 2017, 22:39

Tu jest dokładnie identyczna sytuacja jak u mnie, ale też nie ma rozwiązania : http://forum.pcformat.pl/Problem-z-siec ... -TP-LINK-t

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: LIVEBOX 2.0 i drugi router, problem z wifi

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 12 sty 2017, 9:22

Pula adresowa na WANie musi być inna jak na LANie, inaczej nie zadziała.
Poza tym, nie ma innej opcji, MUSI DZIAŁAĆ.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
dawid280584
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 09 sty 2017, 20:51
Numer GG: 0

Re: LIVEBOX 2.0 i drugi router, problem z wifi

Nieprzeczytany post autor: dawid280584 » 12 sty 2017, 13:20

Nie chce nadużywać Twojej dobroci, ale czy mógłbym prosić o rozpisanie tego i czy do tp linka muszę wpisywać dane do neostrsdy tak jak w przypadku liveboxu, czy muszę zmienić IP Lan tp linka

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: LIVEBOX 2.0 i drugi router, problem z wifi

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 12 sty 2017, 13:36

Najpierw zaloguj się na TPLinka, zmień jego adres na 192.168.10.1
http://www.tp-link.com.pl/faq-67.html <- tutaj opis
Od tej pory będziesz się logował na tplinka przez ten adres.
Później musisz zmienić ustawienia serwera DHCP na TPlinku
http://static.tp-link.com/resources/doc ... _UG_PL.pdf strona 46
Adres początkowy 192.168.10.10
Adres końcowy 192.168.10.100

Liveboxa podłącz do portu WAN
Przejdź w Tplinku do ustawień Sieć > WAN , z rozwijanego menu wybierz Dynamiczne IP i kliknij odnów, reszta pól powinna się sama uzupełnić, teraz możesz klikać zapisz.
W liveboxie nic nie trzeba ustawiać.
Ustawienia WiFi na tplinku to już jak tam sobie chcesz.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
dawid280584
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 5
Rejestracja: 09 sty 2017, 20:51
Numer GG: 0

Re: LIVEBOX 2.0 i drugi router, problem z wifi

Nieprzeczytany post autor: dawid280584 » 12 sty 2017, 20:15

Dziękuje, wszytko śmiga aż miło:)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości