Problemy z Neostrada

Tablica o hardware i software związanych z internetem.

Topic author
bialykiel
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 02 mar 2017, 11:33
Numer GG: 0

Problemy z Neostrada

Nieprzeczytany post autor: bialykiel » 02 mar 2017, 12:05

Witam forumowiczów
Ponieważ przeniosłem numer do Orange wraz z internetem i mam teraz NEO
mam pytanie
ponieważ mam zakłucenia w telefonie i internet mi się rozłańcza bez powodu
zakłucenia w telefonie moga byc spowodowane że telefon jest podłąńczony do linii za pomocą filtrów od modemu speed touch?
a router tp link jest podłąńczony bez pośrednio do linii przez rozgałęźnik bez żadnych filtrów
problem polega na tym ze mimo ze w ustawieniach routera mam status połąńczony pingi w wierszu poleceń nie "chodzą" ani zadna strona sie nie laduje
pozdrawiam liczę na Waszą pomoc

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problemy z Neostrada

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 mar 2017, 16:44

Sam sobie odpowiedziałeś, uszkodzona linia telefoniczna.
Dzwoń, 801 505 505, automat zmierzy linię i wystawi zgłoszenie.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
bialykiel
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 02 mar 2017, 11:33
Numer GG: 0

Re: Problemy z Neostrada

Nieprzeczytany post autor: bialykiel » 02 mar 2017, 18:01

a to nie jest wina ze sa stare filtry zamontowane itd?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problemy z Neostrada

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 mar 2017, 20:08

Filtry do wszystkich neostrad są takie same.
Swoją drogą powinien być jeden filtr przed wszystkimi telefonami a nie filtr przed każdym telefonem.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
bialykiel
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 02 mar 2017, 11:33
Numer GG: 0

Re: Problemy z Neostrada

Nieprzeczytany post autor: bialykiel » 02 mar 2017, 20:29

przed wszystkimi jednego nie da sie dac
bo sa na roznych kablach:)
ale to na nic nie wplywa chyba
mam pytanie
czemu nie mam podglądu snr i tłumienia w routerze tp link z softem orange??

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problemy z Neostrada

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 02 mar 2017, 22:03

Zawsze się da, tylko abonentowi nie zawsze wygodnie :P, wpływa negatywnie, chociaż efektu o którym mowa na pewno nie wywoła.
Nie spotkałem jeszcze tych routerów, być może taki zrobili soft, może da się przez telnet.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


rmf84
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 03 mar 2017, 10:23
Numer GG: 0

Re: Problemy z Neostrada

Nieprzeczytany post autor: rmf84 » 03 mar 2017, 10:30

best-boy pisze:Zawsze się da, tylko abonentowi nie zawsze wygodnie :P, wpływa negatywnie, chociaż efektu o którym mowa na pewno nie wywoła.
Nie spotkałem jeszcze tych routerów, być może taki zrobili soft, może da się przez telnet.


Witam,
a jaki i na co ma negatywny wpływ podłączenie każdego z osobna telefonu pod filter?
Ci z orange lecą sobie w kulki i chyba każą tych którzy przeszli do innego operatora a później wrócili do ich łask. Bo sam przeszedłem do netia na dyszkę i miałem pełną prędkość. Po powrocie do orange mam 5, czasem mniej. Do centrali ponad 300m.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problemy z Neostrada

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 03 mar 2017, 12:29

Nie znając parametrów linii nie wiadomo co się dzieje a z uszkodzoną linią wszystko jest możliwe, DLM będzie obcinał prędkość.
Rozgałęziania na linii wpływają negatywnie na SNR, chyba że są robione dopiero za filtrem.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


rmf84
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 03 mar 2017, 10:23
Numer GG: 0

Re: Problemy z Neostrada

Nieprzeczytany post autor: rmf84 » 03 mar 2017, 13:42

Mam tak że linia idzie do gniazda i z tego gniazda filtr i rozdzielacz + dwa telefony. Z tego gniazda idzie do góry kabel instalacyjny do gniazda w pokoju gdzie mam router sagemcom fast 2704. Była raz awaria linii z powodu burzy i było zrobione ale to za czasów netia. Później z orange to od razu problemy były, nie dość że co zadzwonił tel to rozłączało neta. Kazali wymienić router ale to nic nie dało, technicy sprawdzali instalację w domu ale to samo robiłem ja. Problemem były zaśniedziałe przewody na słupach, ale i tak prędkość niska - oczywiście zgodnie z umową, tylko dlaczego u konkurencji mogło działać prawidłowo?
Parametry z routera https://s29.postimg.org/4pav9bpuf/parametry.jpg

A ten router jak prawidłowo powinien być ustawiony tak żeby zasięg wifi był lepszy? bokiem czy na wprost?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problemy z Neostrada

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 03 mar 2017, 16:06

1. Tłumienie jest bardzo niskie i powinno chodzić nawet 20Mb.
2. Nie chodzi bo masz włączoną modulację G.DMT albo nie ma wolnych portów ADSL2+
3. Rozłącza od uszkodzonej linii bo parametry same w sobie są dobre.
4. Ustawienie routera nie ma dużego wpływu, większy ma konkretne miejsce w mieszkaniu ale możesz sprawdzić zmieniając pion/poziom, być może coś się poprawi.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


rmf84
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 03 mar 2017, 10:23
Numer GG: 0

Re: Problemy z Neostrada

Nieprzeczytany post autor: rmf84 » 03 mar 2017, 20:44

No i właśnie odnośnie tej modulacji dzwoniłem już dawno parę razy ale twierdzą że jest zgodnie z umową. Dwie "rozgarnięte" osoby twierdziły że mam z pewnością daleko do centrali - jedna twierdziła że 1,5km a druga że 3km, a centrala jest blisko.
Umowa mi się z nimi kończy za 30dni i zastanawiam się czy nie zrezygnować z ich usług i przejść na radiówkę. Parę znajomych osób to zrobiło i sobie chwalą, coraz więcej osób od nich ucieka.
Pokombinuje z tymi ustawieniami routera.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problemy z Neostrada

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 03 mar 2017, 21:42

Oszczędzają na portach ADSL2+.
Neostrada do 10Mb może chodzić na G.DMT , Neo20 musi być już na porcie ADSL2+ a widocznie nie mają wolnych portów i wymyślają bajki.
Wedle parametrów do centrali nie masz dalej jak 500m a raczej poniżej 500m.
Zgłoś awarię linii, trzeszczeć nie ma prawa, przyjedzie technik to się go spytasz co oni za bajki opowiadają.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


rmf84
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 4
Rejestracja: 03 mar 2017, 10:23
Numer GG: 0

Re: Problemy z Neostrada

Nieprzeczytany post autor: rmf84 » 04 mar 2017, 20:02

Na portach oszczędzają ale klientów tracą bo się ludzie wkurzają, od razu z góry walą na G.DMT więc nawet niema możliwości sprawdzić czy pełna prędkość pójdzie. Gdyby były problemy z synchronizacją to niech obcinają, ale skoro w netia 10Mb śmigał i problemu nie było to jest to właśnie celowe ich działanie i zasłanianie się umową DO.
Zadzwonię do nich i zobaczę jaką bajkę będą opowiadać, teraz to i tak mam wybór - albo oni albo radiówka. Ale jak parę osób korzysta z neta w tel to obciążenie sieci jest odczuwalne.
Dzisiaj margines SNR poszedł lekko w górę, wczoraj 10.4 a dziś 11.1, nie wiem czym to może być spowodowane? Wczoraj dałem do gniazdka jeden filter i rozdzielacz jak pisałem a wcześniej miałem rozdzielacz do gniazdka i dwa filtry. To by coś zmieniło?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4979
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Problemy z Neostrada

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 04 mar 2017, 20:32

Trochę SNR wzrósł bo miał prawo ale jak oni nie zmienią portu na ADSL2+ to na nic te kombinacje.
Miałeś zgłosić uszkodzoną linię.
Przechodzenie z jednego do drugiego operatora często kończy się problemami, mają okazję do walki o porty, zwalnia się port to "łosia" wpinają na gorszy i niech się martwi.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
bialykiel
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 02 mar 2017, 11:33
Numer GG: 0

Re: Problemy z Neostrada

Nieprzeczytany post autor: bialykiel » 06 mar 2017, 14:11

zglosilem uszkodzenie linii i telefon naprawili juz nie trzeszczy a net nadal sie wiesza zawsze po polnocy w ustawieniach jest ze jestem polanczony a neta niema
dopiero restart routera pomaga

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 5 gości