Przekierowywanie portów

Tablica o hardware i software związanych z internetem.
lukasz777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 29 paź 2016, 18:29
Numer GG: 0

Przekierowywanie portów

Nieprzeczytany postautor: lukasz777 » 25 mar 2017, 15:56

Witam mam problem z odblokowaniem portu. Chcę odblokować port 63288, zrobiłem tak jak na zdjęciu poniżej a oczywiście nadal nie działa.
http://imgur.com/01nfjzf

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4929
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Przekierowywanie portów

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 25 mar 2017, 20:47

Ustaw zaporę na minimalną ochronę.
Komputer ma oczywiście statyczne IP ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

lukasz777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 29 paź 2016, 18:29
Numer GG: 0

Re: Przekierowywanie portów

Nieprzeczytany postautor: lukasz777 » 26 mar 2017, 16:40

Mam zmienne ip jak chyba większość w neostradzie tak? A co to zmienia dokładnie.

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4929
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Przekierowywanie portów

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 26 mar 2017, 18:42

Chodzi o IP komputera a nie neostrady.
Komputer powinien mieć IP LANu wpisane ręcznie a nie z DHCP.
To co tam masz 192.168.1.13.
Zaporę w funboksie przestaw na poziom niski.
W zaporze windowsa dodaj ten port albo wyłącz ją całkiem.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


lukasz777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 29 paź 2016, 18:29
Numer GG: 0

Re: Przekierowywanie portów

Nieprzeczytany postautor: lukasz777 » 26 mar 2017, 21:07

No dobra zrobiłem coś takiego. Zapora również wyłączona i dalej nie działa.
http://imgur.com/a/HbiQs

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4929
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Przekierowywanie portów

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 26 mar 2017, 22:25

Serwer DHCP w FB musi być włączony bo inny sprzęt do niego podłączony przestanie działać !!, po prostu wystarczy w komputerze ręcznie wpisać adres i to wszystko.
Wyłączyłeś zaporę i w funboxie i w windowsie?
Ostatecznie możesz włączyć w FB funkcję uPnP i tak samo w utorrencie.
Powinien sobie sam przekierować, jeśli tak to pojaw się taka informacja w spisie przekierowanych portów.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

lukasz777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 29 paź 2016, 18:29
Numer GG: 0

Re: Przekierowywanie portów

Nieprzeczytany postautor: lukasz777 » 26 mar 2017, 22:47

UPnP w Liveboxie włączone tak samo w utorrencie.
Z tym ręcznym wpisywaniem adresu chodzi o to?
Obrazek

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4929
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Przekierowywanie portów

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 26 mar 2017, 22:54

Pamiętaj włącz w FB DHCP z powrotem bo nie o to chodziło.

Tak, chodzi o to w komputerze.
adres 192.168.1.13
maska 255.255.255.0
brama 192.168.1.1
dns 192.168.1.1

Jak sprawdzasz czy "działa czy nie działa" ??
Testery portów nie pokażą otwartego portu jeśli nie będziesz miał włączonego utorrenta.
http://ping.eu/port-chk/ <- ten pokazuje poprawnie, sam teraz sprawdziłem, wpisujesz swoje ip (your ip które pokaże się na górze wpisujesz w rubrykę your ip) i port, musi być włączony torrent i wtedy pokaże "open" na zielono.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

lukasz777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 29 paź 2016, 18:29
Numer GG: 0

Re: Przekierowywanie portów

Nieprzeczytany postautor: lukasz777 » 27 mar 2017, 11:05

Włączyłem DHCP, wpisałem tak jak mówiłeś, zapora wyłączona i nic.
Co do upnp torrenty włączone mam, ale czy to seeduje czy pobieram nigdy nie chodzi

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4929
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Przekierowywanie portów

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 27 mar 2017, 11:17

Albo przekierowanie ręczne albo uPnP, oba na raz to nie ma sensu.
Zróbmy po kolei, wejdź w panel sterowania > narzędzia administracyjne > usługi > znajdź zaporę windows > kliknij prawym klawiszem > właściwości > typ uruchamiania : wyłączony.
W Funboksie nie wyłączaj zapory tylko ustaw niski poziom zabezpieczeń.
Wyłącz uPnP i w FB i w Torrencie.
Zrób screena jak masz skonfigurowanego torrenta (ustawienia połączeń).
Po przekierowaniu portu, zrób test na tej stronie. http://ping.eu/port-chk/
Żeby test był pozytywny torrent musi być włączony.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

lukasz777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 29 paź 2016, 18:29
Numer GG: 0

Re: Przekierowywanie portów

Nieprzeczytany postautor: lukasz777 » 27 mar 2017, 17:56

Zrobiłem wszystko jak kazałeś i nadal nic. Poniżej screen z ustawień utorrenta.
http://imgur.com/a/n3oD6

Dobra podłączyłem tp-linka i o dziwo teraz działa.. Tylko że to mi nic nie daje ponieważ gdy podłącze przez tp-linka wtedy telefon nie działa jako ze jest przez internet a router nie ma wyjścia rj11... Więc, jakieś pomysły na tego liveboxa?

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4929
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Przekierowywanie portów

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 27 mar 2017, 21:57

Włącz w utorrencie mapowanie portów nat-pmp.
Zmień port na jakiś niższy np. 200 (w FB też przestaw).
Sprawdź na FB czy w loginie neostrady nie masz dopisku /ipv6, jeśli tak to go wywal, zostaw sam login bez tego dopisku.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

lukasz777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 29 paź 2016, 18:29
Numer GG: 0

Re: Przekierowywanie portów

Nieprzeczytany postautor: lukasz777 » 28 mar 2017, 19:45

Cholera ten funbox czy tam livebox to jeden wielki szajs. Rzeczywiście było ipv6, usunąłem i się okazało że dziwnym trafem nie mogłem już nawet otworzyć portu. Po prostu było szare pole i tyle, tak samo nie mogłem zmienić opcji " Włącz UPnP IGD". Jedyne co pomagało to restart routera i ponowne uruchomienie komputera, choć to i tak na nic bo po chwili od dodania portu i tak on znikał.

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4929
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Przekierowywanie portów

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 29 mar 2017, 10:25

Przywróć ustawienia fabryczne i skonfiguruj połączenie od nowa, bez dopisku /ipv6
To że jest trochę kijowaty to fakt.
Nie włączaj uPnP, bo on sam otwiera i zamyka porty, na razie ogarnijmy ręczne otwieranie, nie działało bo miałeś /ipv6 a to że FB się posypał to już przypadek.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

lukasz777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 29 paź 2016, 18:29
Numer GG: 0

Re: Przekierowywanie portów

Nieprzeczytany postautor: lukasz777 » 29 mar 2017, 14:43

I nie działa, dałem nawet inny port 20 żeby spróbować i nic. Bez dopisku ipv6 i statycznym ip zmienionym w windowsie. A na dodatek wystarczy dodać dwie reguły w NAT i już się wszystko psuje... Jedyne co pomaga to powrót do ustawień fabrycznych i co za tym idzie restart pc.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Problemy, zagadnienia techniczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 3 gości