Funbox2 + RTAC87U + prawie rozwód z żoną

Tablica o hardware i software związanych z internetem.

Topic author
O_RANY
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 07 lip 2017, 10:28
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Funbox2 + RTAC87U + prawie rozwód z żoną

Nieprzeczytany post autor: O_RANY » 07 lip 2017, 10:45

Potrzebuje porady albo namiotu i spiwora bo mnie zona wywali z domu:(

Mam orange 80 gb/tv/voip - kupilem RTAC87U i potrzebny mi modem bo jako Ap czesc uslug w routerze nie dziala a jako bridge Funboxa nie ustawie.

Problemy z WIFI przyczyniaja sie do napietych sytuacji w domu- prosze o wsparcie.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Funbox2 + RTAC87U + prawie rozwód z żoną

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 07 lip 2017, 11:40

RTAC87U to nie jest router xDSL, zasadnicze pytanie w jakim celu go kupiłeś?
Jedynie jak można go użyć to jako dodatkowy AP, (telefonu i telewizora do niego nie podłączysz).
Więc zanim zaczniemy szukać rozwiązania albo trucizny musisz naświetlić potrzeby.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
O_RANY
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 07 lip 2017, 10:28
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Funbox2 + RTAC87U + prawie rozwód z żoną

Nieprzeczytany post autor: O_RANY » 07 lip 2017, 13:18

Pytanie jak rozwiazac problem majac sprzet jaki mam- co dokupic?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Funbox2 + RTAC87U + prawie rozwód z żoną

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 07 lip 2017, 13:54

Ale co chcesz osiągnąć.
Większy zasięg WiFi?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
O_RANY
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 07 lip 2017, 10:28
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Funbox2 + RTAC87U + prawie rozwód z żoną

Nieprzeczytany post autor: O_RANY » 07 lip 2017, 14:15

Chce aby router ASUS obslugiwal dystrybucje DHCP, transmisje pakietow QOS, AiCloud. Jako AP jest tylko antenką a caly ruch idzie przez FUNBOXA. Mam 300 m2 i jakies 30 urzadzen do obslugi. Na kzdej kondygnacji postawie jakies AP ale ASUS ma tym rzadzic.

Voipa i TV jakos sie ogarnie- problem tylko jaki modem lub router/bridge. Jestem starej daty i za moich czasow tak to dzialalo modem + router.

Dlatego mam ten model ASUSA bo za klilka miesiecy zmieniam na swiatlo od lokalnego wiec nie kupowalem VDSLa

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Funbox2 + RTAC87U + prawie rozwód z żoną

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 07 lip 2017, 20:44

O_RANY pisze:Chce aby router ASUS obslugiwal dystrybucje DHCP, transmisje pakietow QOS, AiCloud. Jako AP jest tylko antenką a caly ruch idzie przez FUNBOXA. Mam 300 m2 i jakies 30 urzadzen do obslugi. Na kzdej kondygnacji postawie jakies AP ale ASUS ma tym rzadzic.

Voipa i TV jakos sie ogarnie- problem tylko jaki modem lub router/bridge. Jestem starej daty i za moich czasow tak to dzialalo modem + router.

Dlatego mam ten model ASUSA bo za klilka miesiecy zmieniam na swiatlo od lokalnego wiec nie kupowalem VDSLa


Masło maślane ;)
Zaloguj się na ASUSa.
Zmień jego domyślny adres IP na 10.0.0.1.
Później podepnij Funboksa do portu WAN, przejdź przez QuickSetup ASUSa, typ połączenia Automatic IP.
Po tym funboks będzie widziany jako "modem" a asus będzie routerem.
Dekoder nadal będzie musiał być podłączony do funboksa. (vlany)
Kolejne AP będziesz mógł podpinać pod Asusa i używać jego QoS, iClouda, czy co ona tam ma wbudowane.

Opis jak zmienić IP asusa.
http://setuprouter.com/router/asus/rt-a ... ddress.htm
Aby się do niego zalogować musisz rozłączyć się z funboksem a samego asusa najlepiej podpiąć kablem do komputera.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
O_RANY
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 07 lip 2017, 10:28
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Funbox2 + RTAC87U + prawie rozwód z żoną

Nieprzeczytany post autor: O_RANY » 07 lip 2017, 22:59

Super- czemu nie napisales od razu ....
Postaram sie to jutro przetestowac bo teraz zrobilem inne cudo:)
Wziolem w lapy DGT7469 i zrobilem z niego modem bridge do Asusa.
Net smiga, tylko Vlany musze podopisywac dla IPTV.

Co bedzie myslisz lepiej dzialac- ktora opcja i czemu maslo maslane? Gdzie jest blad przy dysponowaniu takim hardwarem?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Funbox2 + RTAC87U + prawie rozwód z żoną

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 08 lip 2017, 0:01

A bo jakoś za bardzo kombinujesz.
Nie wiem czy ci DGT przeniesie VLANy w bridżu.
Zresztą jak chcesz się tak bawić to możesz przestudiować.
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=20&t=51177
Nie wiem po co vlany wypluwać dalej skoro i tak jakiś modem VDSL musisz mieć...
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
O_RANY
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 07 lip 2017, 10:28
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Funbox2 + RTAC87U + prawie rozwód z żoną

Nieprzeczytany post autor: O_RANY » 08 lip 2017, 19:55

Dopisalem VLANY do DGT, dekoder TV pod 4 lan (w asusie tak zaznaczylem).
Dziala rewelacja- szybsza zmiana kanalow no i zobaczymy co jeszcze przyniesie ciekawego ta konfiguracja.

Dzieki za pomoc- sobota imieniny kota ide to opic:)

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Funbox2 + RTAC87U + prawie rozwód z żoną

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 08 lip 2017, 22:01

Pewnie nic ciekawego poza ficzereami Asusa które można sobie używać wedle widzimisię.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
O_RANY
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 07 lip 2017, 10:28
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Funbox2 + RTAC87U + prawie rozwód z żoną

Nieprzeczytany post autor: O_RANY » 09 lip 2017, 9:32

Slabo w temacie siedze- co to te ficzery i czy mozna teraz z wolnego Funboxa2 cos wymodzic np AP?
Mimo iz wylacze w nim dhcp on mi wywala mi strone zeby podlaczyc do niego kabel dsl lub swiatlo

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Funbox2 + RTAC87U + prawie rozwód z żoną

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 09 lip 2017, 10:37

No a po co go kupiłeś, masz iCloud, QoS, chyba jest DLNA.
Funboks bez podłączenia do linii jest nieużyteczny.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
O_RANY
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 07 lip 2017, 10:28
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Funbox2 + RTAC87U + prawie rozwód z żoną

Nieprzeczytany post autor: O_RANY » 09 lip 2017, 23:36

Mam 4 pietra a ten router to nie nadajnik Radia Maryja ze wszedzie go niesie:) Na dzis mam podlaczone dwa AP i jeszcze brak mi jednego na poziom 0. Mam stropy ackermana i sciany 60cm cegla wiec cudow nie bedzie nawet jak kupie radiostacje z Torunia.

Przed chwila przytrafila mi sie zwiecha modemu :( Troche sie przegrzal bo na nim stal router ktory tez robi za kaloryfer- rozdzielilem je od siebie -zobaczymy.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Funbox2 + RTAC87U + prawie rozwód z żoną

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 10 lip 2017, 9:52

Ale jak dodatkowe AP wepniesz w switch ASUSA to wszystkie dodatkowe funkcje będzie można używać.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości