przekierowanie portów - działa wybiórczo

Tablica o hardware i software związanych z internetem.
Kompotex
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:09
Numer GG: 0

przekierowanie portów - działa wybiórczo

Nieprzeczytany postautor: Kompotex » 20 lut 2018, 15:11

Dzień Dobry

Mam nadzieję że ktoś może pomoże mi uprać się z fenomenem który ostatnio obserwuję...
2 tygodnie temu zmieniłem neostradę z ADSL na VDSL. Orange dostarczyło FunBox 2.0, ale po 3 dniach udało mi się mniej więcej uzyskać to co potrzebuję. Niestety nie do końca.
Do normalnej pracy potrzebuję przekierowania portów i udało się to zrobić ustawiając "bez_ochrony" przed loginem i wymuszając ipv4. Przekierowanie portów działa na FunBoxie ale tylko dla niektórych portów - np 80, 6690, 5000, i generalnie te wyższe (np 47000). Niestety nie działa mi to dla portów potrzebnych dla VPN-a (1701, 500, 4500). Pierwotnie doczytałem że port 1701 jest używany dla Orange Wifi, ale ta usługa została wyłączona ( a także pasmo publiczne). Próbowałem podmienić FunBoxa routerem z VDSL (TP-Link i Netgear) oba mają dokładnie ten sam problem, część portów jest przekierowanych poprawnie a te pod VPN-a jak nie działały tak nie działają...
Wydaje mi się że problem jest gdzieś po stronie Orange, ale na infolinii Pani może co najwyżej wysłać technika, a on zwykle nie wie co to jest, infolinia ekspercka mimo że płatna również nie wie co z tym zrobić...
Ma ktoś jakiś pomysł?

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4939
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: przekierowanie portów - działa wybiórczo

Nieprzeczytany postautor: best-boy » wczoraj, 15:30

Jakieś porty na pewno są używane do provisioningu.
Na FB 2.0 faktycznie też miałem jakieś jaja, z portami np 10000.
Spróbuj ustawić statyczne IP na VPNie i dopisać nazwę w FB2.0
Zaporę przestawiłeś na niską czy dodawałeś reguły ?
Na FB 3.0 nic się nie chrzani, właśnie sprawdzam, na FB 2.0 też miałem podobny cyrk (sam sobie port losował i olewał ten wpisany - absurd).

bez_ochrony , to też jakaś lipa, Orange teoretycznie blokuje tylko porty 25, 135, 137, 138, 139, 445 , więc nadal nie ma związku z VPNem.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Kompotex
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:09
Numer GG: 0

Re: przekierowanie portów - działa wybiórczo

Nieprzeczytany postautor: Kompotex » wczoraj, 15:34

Cześć
Zaporę na FB2.0 wyłączoną miałem całkiem, a na fenomen że sam sobie zmieniał porty, pomogło dodanie bez_ochrony i wymuszenie IPv4.
Co masz na myśli jeśli chodzi o "statyczne IP na VPN-ie"?
Pozdr, K.

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4939
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: przekierowanie portów - działa wybiórczo

Nieprzeczytany postautor: best-boy » wczoraj, 15:37

Poprawka : Na FB 3.0 dostaję komunikat port używany dla 1701 a np. 1702 normalnie mi przyjmuje, zmień port w serwerze VPN i olej, pewnie jakiś provisioning albo inne licho zdalne.

Nie przeskoczysz tego.

Nie jesteś pierwszy.
https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-rout ... td-p/27975

W tych softach jest więcej kwiatków ale to można książkę pisać.

Za granicą w orange też nie chodzi port 1701, to jakaś zorganizowana akcja ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Problemy, zagadnienia techniczne”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości