przekierowanie portów - działa wybiórczo

Tablica o hardware i software związanych z internetem.

Topic author
Kompotex
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:09
Numer GG: 0

przekierowanie portów - działa wybiórczo

Nieprzeczytany post autor: Kompotex » 20 lut 2018, 15:11

Dzień Dobry

Mam nadzieję że ktoś może pomoże mi uprać się z fenomenem który ostatnio obserwuję...
2 tygodnie temu zmieniłem neostradę z ADSL na VDSL. Orange dostarczyło FunBox 2.0, ale po 3 dniach udało mi się mniej więcej uzyskać to co potrzebuję. Niestety nie do końca.
Do normalnej pracy potrzebuję przekierowania portów i udało się to zrobić ustawiając "bez_ochrony" przed loginem i wymuszając ipv4. Przekierowanie portów działa na FunBoxie ale tylko dla niektórych portów - np 80, 6690, 5000, i generalnie te wyższe (np 47000). Niestety nie działa mi to dla portów potrzebnych dla VPN-a (1701, 500, 4500). Pierwotnie doczytałem że port 1701 jest używany dla Orange Wifi, ale ta usługa została wyłączona ( a także pasmo publiczne). Próbowałem podmienić FunBoxa routerem z VDSL (TP-Link i Netgear) oba mają dokładnie ten sam problem, część portów jest przekierowanych poprawnie a te pod VPN-a jak nie działały tak nie działają...
Wydaje mi się że problem jest gdzieś po stronie Orange, ale na infolinii Pani może co najwyżej wysłać technika, a on zwykle nie wie co to jest, infolinia ekspercka mimo że płatna również nie wie co z tym zrobić...
Ma ktoś jakiś pomysł?

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: przekierowanie portów - działa wybiórczo

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 21 lut 2018, 15:30

Jakieś porty na pewno są używane do provisioningu.
Na FB 2.0 faktycznie też miałem jakieś jaja, z portami np 10000.
Spróbuj ustawić statyczne IP na VPNie i dopisać nazwę w FB2.0
Zaporę przestawiłeś na niską czy dodawałeś reguły ?
Na FB 3.0 nic się nie chrzani, właśnie sprawdzam, na FB 2.0 też miałem podobny cyrk (sam sobie port losował i olewał ten wpisany - absurd).

bez_ochrony , to też jakaś lipa, Orange teoretycznie blokuje tylko porty 25, 135, 137, 138, 139, 445 , więc nadal nie ma związku z VPNem.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Kompotex
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:09
Numer GG: 0

Re: przekierowanie portów - działa wybiórczo

Nieprzeczytany post autor: Kompotex » 21 lut 2018, 15:34

Cześć
Zaporę na FB2.0 wyłączoną miałem całkiem, a na fenomen że sam sobie zmieniał porty, pomogło dodanie bez_ochrony i wymuszenie IPv4.
Co masz na myśli jeśli chodzi o "statyczne IP na VPN-ie"?
Pozdr, K.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: przekierowanie portów - działa wybiórczo

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 21 lut 2018, 15:37

Poprawka : Na FB 3.0 dostaję komunikat port używany dla 1701 a np. 1702 normalnie mi przyjmuje, zmień port w serwerze VPN i olej, pewnie jakiś provisioning albo inne licho zdalne.

Nie przeskoczysz tego.

Nie jesteś pierwszy.
https://nasz.orange.pl/t5/Modemy-i-rout ... td-p/27975

W tych softach jest więcej kwiatków ale to można książkę pisać.

Za granicą w orange też nie chodzi port 1701, to jakaś zorganizowana akcja ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Kompotex
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:09
Numer GG: 0

Re: przekierowanie portów - działa wybiórczo

Nieprzeczytany post autor: Kompotex » 22 lut 2018, 8:45

Myślę że to nie problem softu FB 2.0 tylko coś po stronie Orange. Generalnie używam już TP-linka VDSL-owego i jest to samo. Próbowałem też netgeara i też to samo. Poza tym problem nie dotyczy tylko 1701, ale parę innych też mi nie działa, np 500, czy 4500...
...ale dzięki za pomysły...

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: przekierowanie portów - działa wybiórczo

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 lut 2018, 9:41

Przy 500 i 450 nie dostaję komunikatu o błędzie i normalnie chodzą te porty.
Właśnie odpaliłem torrenta na 500 i 4500 porcie, chodzi.
Test na stronie, na dowód.
Normalne połączenie ipv4 z ochroną + zapora ustawienia niskie.


Obrazek
Obrazek

Możesz spróbować z DMZ ale to już strzelanie z krzywej armaty do komara, desperaci piszą że podobno działa ;)
Aha, jedyne co może ma znaczenie, kompa mam na statycznym IP a nie DHCP.

Hahahahaha, Orange, znalazłem dziurę :lol:
Po uPNP normalnie przekierował 1701 i działa, parodia.
Zawsze można sobie użyć jakiegoś agenta upnp żeby przekierował te porty, kiedyś się bawiłem i też działało.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Wpisać z palca oczywiście nie można - ale jak widać - działa :lol: :lol: :lol: :lol:

Na androida są klienci uPNP, możesz się pobawić, może coś wskórasz w ten sposób - wiem że działały wpisujesz co chcesz i tyle.

Także szukaj dalej, jak widać blokady nie ma, ew. jest w sofcie ale jak widać da się to obejść :wink:

No to sobie potestowałem orange światłowód ;), czasami trzeba wejść oknem ... ale to tylko orange, ważne że działa.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Kompotex
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:09
Numer GG: 0

Re: przekierowanie portów - działa wybiórczo

Nieprzeczytany post autor: Kompotex » 22 lut 2018, 11:58

Dzięki, podrążę temat.
Udało mi się ustawić serwer openvpn-a na niestandardowym porcie 37001. i działa. Ale żeby było ciekawiej to port checker wskazuje ze ten port jest zamknięty, a połączenie działa. Potestuję jeszcze z utorrentem i pobawię się różnymi portami. Generalnie jest to jakaś magia...

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: przekierowanie portów - działa wybiórczo

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 lut 2018, 13:28

Masz coś z systemem według mnie ;), zapora, antywir z zaporą, nie daj boże avast albo inne gówno "internet security" .
Komputer na pewno na statycznym ipku ?
Zapora w FB na niskie ?
Nie ma bata, musi działać.
Żadnych cudów nie wyczyniałem, zwykły xp bez zapory ;)
Żeby checker pokazał otwarty port to nie tylko musi być on przekierowany ale serwer musi przyjąć połączenie, może testowałeś z wyłączonym serwerem ;) ?? ... i co z tego że przekierowane jak pakiet poleciał w null ;) więc pokazało że closed.
Proxy na przeglądarce wyłączone ? dobre IP pokazało ?


Jakiś szkolny błąd, nie ma innego wytłumaczenia.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Kompotex
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:09
Numer GG: 0

Re: przekierowanie portów - działa wybiórczo

Nieprzeczytany post autor: Kompotex » 22 lut 2018, 14:50

Generalnie VPN jest na "Synku" Synek na statycznym IP, i większość innych serwisów z niego działa (czyli wystawia po portach na zewnątrz). Zapore mam wyłączoną, bo nie używam FB 2.0 tylko TP-Linka, dodatkowo mam"bez_ochrony" w loginie. Ale faktycznie wystawie coś z pc-ta i sprawdzę z innej strony. Korci mnie też żeby podłączyć jeszcze raz FB i potestować...

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: przekierowanie portów - działa wybiórczo

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 lut 2018, 15:43

Jedno jest pewne, nie dodawałem bez_ochrony do loginu.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
Kompotex
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 6
Rejestracja: 19 lut 2018, 14:09
Numer GG: 0

Re: przekierowanie portów - działa wybiórczo

Nieprzeczytany post autor: Kompotex » 23 lut 2018, 11:26

Udało mi się to jakoś zwalczyć i generalnie VPN działa, co ciekawe jak przekierowuje porty po UPnP to działa, jak ręcznie wpiszę to nie...
Dzięki za pomoc, dałeś mi trochę do myślenia i spojrzałem z innej perspektywy :grin:

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: przekierowanie portów - działa wybiórczo

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 23 lut 2018, 16:53

Csiii, bo zaraz zablokują, Haha. :)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Majestic-12 [Bot] i 7 gości