Parametry łącza światłowodowego

Internet światłowodowy w sieci Orange
Nyny
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 10 paź 2004, 13:57
Łącze: Neostrada
Numer GG: 643403
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontaktowanie:

Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: Nyny » 15 kwie 2017, 19:11

Witam
chciałbym, aby posiadacze Orange Światłowód podzielili się swoimi parametrami łącza wyrażonymi w dBm. U mnie na routerze Funbox 3.0 i Neostradzie 100Mbit FTTH mam następujące wyniki:
Poziom sygnału optycznego nadawania (dBm) = 3
Poziom sygnału optycznego odbierania (dBm) = -17
Można to sprawdzić w zakładce Wsparcie - Informacje o systemie - FTTH
Dodam jeszcze, że łącze jest znakomite, zawsze wyciągam pełny transfer i do tego te pingi np. do onetu ok 3ms :) Do tego Funbox 3.0 pomimo braku zaawansowanych opcji konfiguracji urządzenia jest całkiem OK. Działa szybko, stabilnie i ma świetne WiFi 802.11ac 5GHz z 4x MU-MIMO co pozwala na osiągniecie wysokich prędkości po sieci bezprzewodowej (w teorii około 1,7 Gb/s). Uważąm, że na chwilę obecną nie ma lepszego Internetu w polsce dla odbiorców indywidualnych. Jakby ktoś miał jakieś pytania na temat działania, sposobu instalacji, urządzeń dostępowych itp. zapraszam
Neostrada Fiber 100/10 Mbit Funbox 3.0 FTTH
Obrazek

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4904
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 16 kwie 2017, 8:06

Zdaje się że odbieranie ma minimum na -23dbm, więc jeszcze lekki zapas jest :)
Nie baw się wtyczką i nie pchaj paluchów, nawet odcisk palca na końcówce źle wpływa na parametry łącza.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Stefcio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 10 lut 2016, 1:41
Łącze: UPC Fiber Power
Numer GG: 0

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: Stefcio » 16 kwie 2017, 15:53

Nyny pisze: Uważąm, że na chwilę obecną nie ma lepszego Internetu w polsce dla odbiorców indywidualnych Jakby ktoś miał jakieś pytania na temat działania, sposobu instalacji, urządzeń dostępowych itp. zapraszam


Większej bredni nie słyszałem, serio. A słyszałem wiele.
Mówisz tak tylko dlatego, że nie masz rozsądnej alternatywy, a ja z doświadczenia Ci powiem - jako były klient Netii, jako były klient Plusa i Orange - są lepsze. Przykładem jest UPC z którego aktualnie korzystam, Toya, INEA, Multimedia, Vectra.
Skorzystaj z tych dostawców i do Orange nie wrócisz.
Pozdrawiam.

Nyny
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 10 paź 2004, 13:57
Łącze: Neostrada
Numer GG: 643403
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontaktowanie:

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: Nyny » 23 kwie 2017, 19:33

Stefcio
nie rzucam słów na wiatr i nie pisałem tego bez powodu. Poprostu tak uważam i w moim subiektywnym odczuciu Orange światłowód naprawdę wymiata. A uwierz mi w życiu miałem do czynienia z wieloma ISP i wiele widziałem. Wszelkiej maści kablówki, radiówki to dla mnie jedno wielkie nieporozumienie. W pracy posiadam 2 symetryczne łącza światłowodowe od dwóch operatorów 100/100 i uwierz mi orange FTTH pod tym względem niczym im nie ustępuje. Śmiem nawet stwierdzić, że w wiekszości przypadku ma lepsze wyjście na świat niż Ci dwaj ISP bo pingi do niektórych serwerów mam niższe. A uwierz mi choćbyś miał i 1Gbit z tego UPC to powiedz mi jakie masz pingi np. do wp.pl czy onet.pl. u mnie jest do Onetu 3ms a do większości routerów brzegowych w Polsce, z których póżniej ruch jest trasaowany na cały świat, czas odpowiedzi nie przekracza 4-7 ms.
Zdaje sobię sprawę, że UPC w Warszawie, czy Krakowie będzie chodziło lepiej niż na jakiejś wiosce, ale jednak mimo pewnie u Ciebie z ONU sygnał do dou i tak jest dociągany po miedzi a nie po światle a to już ma duże znaczenie :-)
Neostrada Fiber 100/10 Mbit Funbox 3.0 FTTH
Obrazek

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


maciejnet
Bywalec
Bywalec
Posty: 414
Rejestracja: 11 kwie 2005, 17:49
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 77

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: maciejnet » 01 maja 2017, 18:46

Witam użytkownika ftth Orange. Na moim funboxie 2.0 nie mam podanych parametrów. Może to kwestia oprogramowania między funbox 2.0 a 3.0? Mam nieco inne zdanie na temat internetu ftth Orange. Jest ok, ale wyjście na świat Orange ma kiepskie. Widać to bardziej na wyższych prędkościach (300 i więcej). Niestety temat na nasz.orange.pl jest wałkowany od dwóch lat, a operator nic z tym nie zrobił.
Obrazek
Posiadane łącze: Orange Światłowód 300 Mbit/s
Posiadany router: Orange FunBox 2.0

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4904
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 02 maja 2017, 7:13

To jest generalnie walka na cyferki.
Nikt normalny takiego łącza nie wykorzysta, chyba że sobie kupi macierz 100TB i będzie robił filmotekę w 4k.
Osobiście sam baaardzo rzadko odczuwam niedobór na swoim łączu (patrz podpis), z tym że
-przydał by się upload tak z 5Mbit.
-łącza xDSL a zwłaszcza ADSL mają kiepską wydajność pakietową, ale torrenta używam od święta i nie dzielę neostrady na 20 ludzi, więc te 2000pps dla end usera nie jest jakimś olbrzymim problemem (pomijam że procesor w moim routerza zaczyna wyciekać szparami jak go obciążę po korek) :mrgreen:
Spoko, ja rozumiem, fajnie mieć film 4GB w kilka minut - tylko skąd ssać z takim transferem :lol: :lol:
Na razie nawet nie zamierzam przechodzić na VDSL, poczekam aż routery zaczną kosztować 50zł :lol: :lol: :lol: :lol: jeszcze 2-3 lata.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

maciejnet
Bywalec
Bywalec
Posty: 414
Rejestracja: 11 kwie 2005, 17:49
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 77

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: maciejnet » 05 maja 2017, 22:16

Szybki internet FTTH 100Mbit i więcej ma dużo więcej zalet niż wymieniłeś. Przede wszystkim upload. To on jest wyznacznikiem tego jak działa Internet. Zdecydowanie coraz więcej treści produkujemy niż tylko konsumujemy. Zależy jakim jesteś użytkownikiem. Akceptować można co Internet jeśli jego upload wynosi co najmniej 5 mbit. Choć te wartości były dobre kilka lat temu. Na drugim miejscu jest opóźnienie (latency). Wiadomo im mniejsze tym lepsze. Niestety ADSL, a tym bardziej VDSL chorują na wysokie opóźnienie do bramy. Taka technologia. Ani Orange/TP, ani Netia nie puści tego w trybie fast. Miałem wiele lat ADSL i VDSL i cieszę się z odważnej decyzji Orange na temat modernizacji infrastruktury.
Obrazek
Posiadane łącze: Orange Światłowód 300 Mbit/s
Posiadany router: Orange FunBox 2.0

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4904
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 06 maja 2017, 8:10

Dlatego "nie naprawiam czegoś co działa" ;)
Raczej na ping mniejszy jak mam teraz nie mam już szans na miedzi a może być tylko gorzej.
1 <1 ms <1 ms <1 ms [10.0.0.1]
2 19 ms 20 ms 19 ms wro-bg3.neo.tpnet.pl [83.1.4.69]
3 18 ms 18 ms 17 ms wro-r2.tpnet.pl [80.50.158.57]
4 25 ms 25 ms 26 ms war-r1.tpnet.pl [194.204.175.61]
5 26 ms 24 ms 25 ms 80.50.123.52
6 26 ms 25 ms 25 ms www.wp.pl [212.77.98.9]
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

maciejnet
Bywalec
Bywalec
Posty: 414
Rejestracja: 11 kwie 2005, 17:49
Łącze: Neostrada Fiber
Lokalizacja: 77

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: maciejnet » 10 maja 2017, 18:51

Swego czasu na LLU Neti miałem do bramy 9 ms, co było odczuwalne w zachowaniu Internetu. Orange ma wysoki przeplot i nie da się tego zmienić. Nawet dla usług biznesowych (DSL).
Obrazek
Posiadane łącze: Orange Światłowód 300 Mbit/s
Posiadany router: Orange FunBox 2.0

divbi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 09 maja 2017, 21:55
Numer GG: 0

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: divbi » 06 cze 2017, 17:44

@Nyny dalej jesteś tak zachwycony światłowodem i Funbox-em 3.0?
Czy może wyszły już jakieś problemy w użytkowaniu.
Rozumiem ze adres IP jest przydzielany na takiej samie zasadzie jak w zwykłej neostradzie czyli publiczny i zmienia się co 24 godziny lub przy restarcie routera?
Masz jakieś doświadczenia z Funbox-em 2.0 aby porównać jakie są różnice w działaniu między nim, a nową wersją?
Podstawowe pytanie czy są na rynku jakieś routery, które są w stanie obsłużyć światłowód(+ ewentualnie VOIP) o prędkości 300 w rozsądnej cenie(500 zł).
O obsłudze alternatywnego softu pewnie nie ma co marzyć?
Czy jedyna możliwość podpięcia swojego sprzętu to wzięcie fanbox-a 2.0 z osobnym modułem ONU?
Co do instalacji to jak duży bałagan monterzy robią? Czy oprócz wiercenia i kładzenia kabli(światłowodu) instalują jeszcze jaką skrzynkę?

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4904
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 07 cze 2017, 9:34

Wystarczy router z gigowym WANem i obsługą VLANów.
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=20&t=51177, na 6 stronie okazuje się że np. Tp-Link Archer C1200 AC1200 działa od kopa po wyjęciu z pudełka, myślę że 200zł za router przy takim łączu to dobra cena :mrgreen:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

divbi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 09 maja 2017, 21:55
Numer GG: 0

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: divbi » 07 cze 2017, 22:53

Czyli upierać się przy funbox-ie 2.0 i osobnym module?
A czy są jakieś różnice np. w pingach albo wifi miedzy funboxem 2.0 i 3.0?

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4904
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 08 cze 2017, 6:58

Na światłowodzie nie ma, tylko po co ci WiFi do światłowodu :mrgreen:
Do TIRa też przypniesz przyczepkę od malucha? :lol:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Nyny
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 10 paź 2004, 13:57
Łącze: Neostrada
Numer GG: 643403
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontaktowanie:

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: Nyny » 13 cze 2017, 13:25

divbi pisze:@Nyny dalej jesteś tak zachwycony światłowodem i Funbox-em 3.0?
Czy może wyszły już jakieś problemy w użytkowaniu.
Rozumiem ze adres IP jest przydzielany na takiej samie zasadzie jak w zwykłej neostradzie czyli publiczny i zmienia się co 24 godziny lub przy restarcie routera?
Masz jakieś doświadczenia z Funbox-em 2.0 aby porównać jakie są różnice w działaniu między nim, a nową wersją?
Podstawowe pytanie czy są na rynku jakieś routery, które są w stanie obsłużyć światłowód(+ ewentualnie VOIP) o prędkości 300 w rozsądnej cenie(500 zł).
O obsłudze alternatywnego softu pewnie nie ma co marzyć?
Czy jedyna możliwość podpięcia swojego sprzętu to wzięcie fanbox-a 2.0 z osobnym modułem ONU?
Co do instalacji to jak duży bałagan monterzy robią? Czy oprócz wiercenia i kładzenia kabli(światłowodu) instalują jeszcze jaką skrzynkę?


Światłowód jak narazie odpókać działa wyśmienicie. Żadnych awarii, cały czas niski ping i pełna prędkość łącza o każdej porze dnia i nocy.
Adres IP przydzielany jest na takiej samej zasadzie co wcześniej czyli dynamicznie. Jedynie różni się trochę adresacja bo Orange Światłowód to odrębna usługa i dostali pewnie na to inną pulę publicznych adresów od RIPE. Można również wymusić w Funboxie 3.0 czy chce się otrzymywać publiczny adres IPv4 czy IPv6. Niestety nie mam doświadczenia z Funboxem 2.0, ale generalnie myślę, że na poprzedniej wersji też wszystko będzie chodziło cacy. Jedyna różnica jaka jest między tymi urządzeniami to dużo szybsze WiFi AC 4x4 w nowszym modelu (ponoć wyciąga realnie około 600Mbit/s) i wbudowany ONT (tj. media konwerter).
Tak jak już tutaj ktoś wspomniał i podrzucił linka, można zastosować swój router, ale musi mieć obsługę VLANów. Można cały wątek na trzepaku przeczytać o tym. Jak to działa na zewnętrznym sprzęcie to nie wiem bo nigdy nie testowałem. Może jak kiedyś dopadnę jakiś router i chwilę wolnego czasu to potestuję. Poniżej jeszcze 1 link związany z tematem wykorzystania włąsnego sprzętu do Orange FTTH:
http://www.micrology.pl/2015/04/17/iptv-od-orange-ftth-na-wlasnym-routerze-zamiast-funbox-lub-livebox/

Monteży nie robią praktycznie żadnego bałąganu. Wiercą 1 dziurkę i tam przeciagają gotowy patchcord zakończony niewielkim gniazdem optycznym. Samo gniazdo można sobie przykleić lub przykręcić w dowolnym miejscu. Byle blisko routera bo musisz to póżniej wszystko podłączyć krótkim patchcordem SC/SC do Funboxa. Ja kazałem sobie zostawić ten kabel luzem i później schowałem go w listwie przypodłogowej. Dobrze jest zostawić trochę zapasu. Sam im również wskazałem miejscu gdzie mają się wwiercić aby dostać się bezpośrednio przy podłodze do pionu kablowego na klatce. Wszystko to idzie po 1 włóknie światłowodowym jednomodowym (simplex) i korzysta to zapewne z technologi WDM, gdzie do transmisji i odbioru wykorzystywane są fale o różnej długości. Sam kabelek jest bardzo cienki z włóknem G.657A2, G657B3 o zmniejszonej wrażliwości na gięcie. Pozwala to go spokojnie zgiąć na tyle aby przy podłodze czy suficie umieścić go w kącie na tyle blisko ścian, aby był nie widoczny. Z tym gięciem jednak trzeba uważa, aby go nie złamać. Poniżej specyfikacja techniczna tego pigtalia:
http://www.optomer.pl/karta_produktu/138_pigtail-abonencki-na-kablu-g657a2-g657b3

Co do samego FunBoxa 3.0. Zawsze do Neostrady kupowałem własny sprzęt i konfigurowałem go po swojemu. Teraz jest to trochę bardziej skomplikowane. Uważam jednak, że FB 3.0 jest 1szym sprzętem od pomarańczy, który można zaakceptować. Jeśli ktoś nie wymaga od routera jakiś wodotrysków to w 100% mu wystraczy. Jest to sprzęt, który oferuje podstawową funkcjonalność, ma ograniczone możliwośći konfiguracji, ale do domu jest OK. Do firmy, szczególnie tej większej nikt nie kupi takiej usługi. Największą zaletą tego urządzenia według mnie jest stabilność, prosty i przejrzysty interfejs, z wad na chwilę obecną to mogę wskazać brak WiFi dla gościa z izolacją pasma :)
Jakbyście mieli jakieś pytania, chcieli jakieś fotki, testy itp to piszcie śmiało.
Neostrada Fiber 100/10 Mbit Funbox 3.0 FTTH
Obrazek

divbi
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 3
Rejestracja: 09 maja 2017, 21:55
Numer GG: 0

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: divbi » 13 cze 2017, 14:40

Czyli gniazdko światłowodowe jest instalowane niezależnie od modelu funbox-a? Różnica w przypadku osobnego ONT polega na tym, że podłączany jest on z jednej strony do gniazdka, a z drugiej "zwykłym" kablem do routera? Jak długi może być ten kabel miedzy routerem a ONT aby nie wpływało to na parametry?
Rozumiem, że łącze o prędkości 300 na radio w funboxie 2.0 to już za dużo?

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Orange FTTH”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość