Parametry łącza światłowodowego

Internet światłowodowy w sieci Orange
Nyny
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 10 paź 2004, 13:57
Łącze: Neostrada
Numer GG: 643403
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontaktowanie:

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: Nyny » 13 cze 2017, 22:15

divbi:
gniazdko optyczne musi być gdzieś zainstalowane bo jest to usługa FTTH czyli światełko bezpośrednio do mieszkania. Jeśli masz niezależny ONT czyli taki konwerter, do którego wpinasz zasilanie + światło + skrętke to w zasadzie możesz go umieścić gdzieś z dala od routera. Według specyfikacji długość kabla ethernetowego nie powinna przekraczać 100 metrów także raczej w obrębie mieszkania nie będzie to problemem.

Co do Funboxa 2.0 i jego WiFi. Według tego co znalazłem w necie to ma on WiFi 5GHz AC i obsługuje streaingi 3x3 MIMO.
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/czym-rozni-sie-orange-funbox-3-0-od-funbox-2-0,2,3,38165.html
Oznacza to, że jeżeli posiadasz odpowiednią kartę WiFi czyli 3x3 w tym samym standardzie i ustawisz odpowiednią szerokość kanału tj 80 MHz to realnie możesz osiągnać sporo więcej niż 300 Mbit. Z tym, że te wszystkie prędkości są zależne od tak wielu czynników, że cięzko jest to zagwarantować.

Obrazek
Neostrada Fiber 100/10 Mbit Funbox 3.0 FTTH
Obrazek

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


Nyny
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 85
Rejestracja: 10 paź 2004, 13:57
Łącze: Neostrada
Numer GG: 643403
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontaktowanie:

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: Nyny » 17 cze 2017, 10:13

A tak prezentuje się ping na Orange FTTH do Polski i za granicę:

Pinging www.onet.pl [213.180.141.140] with 32 bytes of data:
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=3ms TTL=58
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=3ms TTL=58
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=3ms TTL=58
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=3ms TTL=58

Ping statistics for 213.180.141.140:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 3ms, Maximum = 3ms, Average = 3ms

Pinging www.wp.pl [212.77.98.9] with 32 bytes of data:
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=7ms TTL=60
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=7ms TTL=60
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=7ms TTL=60
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=7ms TTL=60

Ping statistics for 212.77.98.9:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 7ms, Maximum = 7ms, Average = 7ms

Pinging www.home.pl [212.85.96.1] with 32 bytes of data:
Reply from 212.85.96.1: bytes=32 time=15ms TTL=57
Reply from 212.85.96.1: bytes=32 time=15ms TTL=57
Reply from 212.85.96.1: bytes=32 time=15ms TTL=57
Reply from 212.85.96.1: bytes=32 time=16ms TTL=57

Ping statistics for 212.85.96.1:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 15ms, Maximum = 16ms, Average = 15ms

Pinging star-mini.c10r.facebook.com [185.60.216.35] with 32 bytes of data:
Reply from 185.60.216.35: bytes=32 time=23ms TTL=56
Reply from 185.60.216.35: bytes=32 time=24ms TTL=56
Reply from 185.60.216.35: bytes=32 time=24ms TTL=56
Reply from 185.60.216.35: bytes=32 time=23ms TTL=56

Ping statistics for 185.60.216.35:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 23ms, Maximum = 24ms, Average = 23ms

Pinging a.resolvers.level3.net [4.2.2.1] with 32 bytes of data:
Reply from 4.2.2.1: bytes=32 time=25ms TTL=58
Reply from 4.2.2.1: bytes=32 time=25ms TTL=58
Reply from 4.2.2.1: bytes=32 time=25ms TTL=58
Reply from 4.2.2.1: bytes=32 time=25ms TTL=58

Ping statistics for 4.2.2.1:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 25ms, Maximum = 25ms, Average = 25ms

Tracing route to www.inteligo.pl [193.109.225.60] over a maximum of 30 hops:

1 <1 ms <1 ms <1 ms funbox.home [192.168.1.1]
2 3 ms 2 ms 2 ms kra-bng3.tpnet.pl [80.50.18.94]
3 3 ms 2 ms 4 ms kra-r1.tpnet.pl [80.50.18.93]
4 14 ms 14 ms 14 ms war-ar8.tpnet.pl [195.117.0.10]
5 16 ms 16 ms 16 ms 80.50.233.14
6 16 ms 15 ms 15 ms http://www.inteligo.pl [193.109.225.60]

Trace complete.
Neostrada Fiber 100/10 Mbit Funbox 3.0 FTTH
Obrazek

dabrowst
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 18 wrz 2017, 16:24
Numer GG: 65624
Lokalizacja: Szczecin
Kontaktowanie:

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: dabrowst » 18 wrz 2017, 16:33

Nyny pisze:Witam
chciałbym, aby posiadacze Orange Światłowód podzielili się swoimi parametrami łącza wyrażonymi w dBm. U mnie na routerze Funbox 3.0 i Neostradzie 100Mbit FTTH mam następujące wyniki:
Poziom sygnału optycznego nadawania (dBm) = 3
Poziom sygnału optycznego odbierania (dBm) = -17
Można to sprawdzić w zakładce Wsparcie - Informacje o systemie - FTTH
Dodam jeszcze, że łącze jest znakomite, zawsze wyciągam pełny transfer i do tego te pingi np. do onetu ok 3ms :) Do tego Funbox 3.0 pomimo braku zaawansowanych opcji konfiguracji urządzenia jest całkiem OK. Działa szybko, stabilnie i ma świetne WiFi 802.11ac 5GHz z 4x MU-MIMO co pozwala na osiągniecie wysokich prędkości po sieci bezprzewodowej (w teorii około 1,7 Gb/s). Uważąm, że na chwilę obecną nie ma lepszego Internetu w polsce dla odbiorców indywidualnych. Jakby ktoś miał jakieś pytania na temat działania, sposobu instalacji, urządzeń dostępowych itp. zapraszam


Dzień Dobry!

Oprócz kablówki mam jeszcze FTTH od Orange i parametry są następujące:

Poziom sygnału optycznego nadawania (dBm) = 2
Poziom sygnału optycznego odbierania (dBm): = -18

Łącze 100Mbit/s

Poza kiepskim wyjściem na świat usługa działa prawidłowo.

Pozdrawiam,
Tomek
Obrazek

Awatar użytkownika
Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 958
Rejestracja: 28 lip 2006, 11:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: Vieslav » 02 paź 2017, 0:35

Światłowód Orange 300mb/s:

Poziom sygnału optycznego nadawania (dBm) = 1
Poziom sygnału optycznego odbierania (dBm): = -17
Obrazek

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.


zygzak73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 08 maja 2007, 14:48
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: zygzak73 » 03 paź 2017, 16:24

Poziom sygnału optycznego nadawania (dBm) 2
Poziom sygnału optycznego odbierania (dBm) -21

Obrazek

Stefcio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 10 lut 2016, 1:41
Numer GG: 0

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: Stefcio » 18 paź 2017, 10:13

Poziom sygnału optycznego nadawania (dBm) 1
Poziom sygnału optycznego odbierania (dBm) -17

Obrazek

skalak23
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 7
Rejestracja: 29 lis 2015, 10:40
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: skalak23 » 28 paź 2017, 11:46

Mam takie pytanie do tych co posiadają internet światłowodowy od orange czy istniała by możliwość pozostawienia obecnego routera przy przejściu na światłowód od orange.

Obecnie mam VDSL do 80 mbit z orange do tego router Asus DSL-AC68U https://www.asus.com/pl/Networking/DSLAC68U/ w którym jeden port LAN można przekształcić w WAN

"Dwufunkcyjny router bezprzewodowy z modemem DSL wyposażony w port DSL WAN i przełączane porty Ethernet WAN/LAN to pojedyncze urządzenie, które pozwala oszczędzić miejsce"

Router jest oczywiście gigabitowy. Czy przy przechodzeniu na światłowód z tego co tu wyczytałem musiałbym upierać się przy wzięciu funbox 2.0 i osobnym module ONT światłowodowym. Po czym zamiast funboxa 2.0 podłączyłbym mojego asusa DSL-AC68U do modułu ONT. Czy może to być dowolny router gigabitowy z obsługą sieci poprzez wejscie WAN czy jednak trzeba spełnić jakieś jeszcze dodatkowe wymagania żeby to zadziałało.
Sprzęt : ASUS DSL-AC68U
Odległość od centrali ok 1 km

Obrazek

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4918
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 31 paź 2017, 7:41

Router musi gadać z PPPoE i VLAN,
O ile to pierwsze jest oczywiste tak już VLANy nie są takie oczywiste, większość routerów z nimi nie gada.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Beerus
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 04 gru 2017, 1:53
Numer GG: 0

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: Beerus » 04 gru 2017, 2:07

Witam, Mam na imię Marcin i jestem nowy na forum. Od niedawna mam usługę Orange Światłowód 300 Mb/s wszystko działa prawidłowo, natomiast ciekawi mnie ten temat, odnośnie mocy nadawania i odbierania optycznego.

Moje wyniki to 1 / -19 (dBm)

Rozejrzałem się w temacie i natrafiłem na tą stronkę:

http://searchtelecom.techtarget.com/ans ... P-networks

Z tego co tu wyczytałem to Terminal ONT w technologii GPON, powinien nadawać sygnał średnio w granicach +0.5 dBm / +5 dBm i -27 dBm / -8 dBm odbierania. Niestety nie znalazłem szczegółowych informacji dotyczących Funbox'a 3.0 jaka jest maksymalna granica czułości sygnału. Podejrzewam że Ponad -30 (dBm).

W umowie mam by nie odłączać FB3.0 od zasilania przez najbliższe 10 dni w celu optymalizacji sygnału. Jestem ciekaw czy te wartości się zmienią.

Awatar użytkownika
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4918
Rejestracja: 22 maja 2010, 19:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: best-boy » 04 gru 2017, 19:05

Nie zawracaj sobie gitary.
Jeśli nie gubi pingów i transfer jest w normie to nie ma co szukać dziury w całym.
Wystarczy jakiś spaw po drodze, odcisk palca na złączce.....
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Beerus
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 2
Rejestracja: 04 gru 2017, 1:53
Numer GG: 0

Re: Parametry łącza światłowodowego

Nieprzeczytany postautor: Beerus » 04 gru 2017, 19:14

W sumie racja :) ale już jest Oki. Dzwoniłem i udało się przyśpieszyć weryfikacje testu połączenia. Jeżeli można to warto :)

Teraz mam sygnał 3 dBm / -11 dBm.

Chyba OLT wysyła mocniejszą wiązkę do abonenta.

Disable adblock

Ten serwis utrzymywany jest z reklam i darowizn.
Jeśli widzisz ten tekst, oznacza to, że blokujesz nasze reklamy.
Proszę rozważyć Darowizne aby wesprzeć serwis.



Wróć do „Orange FTTH”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość