Strona 2 z 3

Re: Parametry łącza światłowodowego

: 13 cze 2017, 23:15
autor: Nyny
divbi:
gniazdko optyczne musi być gdzieś zainstalowane bo jest to usługa FTTH czyli światełko bezpośrednio do mieszkania. Jeśli masz niezależny ONT czyli taki konwerter, do którego wpinasz zasilanie + światło + skrętke to w zasadzie możesz go umieścić gdzieś z dala od routera. Według specyfikacji długość kabla ethernetowego nie powinna przekraczać 100 metrów także raczej w obrębie mieszkania nie będzie to problemem.

Co do Funboxa 2.0 i jego WiFi. Według tego co znalazłem w necie to ma on WiFi 5GHz AC i obsługuje streaingi 3x3 MIMO.
http://www.telepolis.pl/wiadomosci/czym-rozni-sie-orange-funbox-3-0-od-funbox-2-0,2,3,38165.html
Oznacza to, że jeżeli posiadasz odpowiednią kartę WiFi czyli 3x3 w tym samym standardzie i ustawisz odpowiednią szerokość kanału tj 80 MHz to realnie możesz osiągnać sporo więcej niż 300 Mbit. Z tym, że te wszystkie prędkości są zależne od tak wielu czynników, że cięzko jest to zagwarantować.

Obrazek

Re: Parametry łącza światłowodowego

: 17 cze 2017, 11:13
autor: Nyny
A tak prezentuje się ping na Orange FTTH do Polski i za granicę:

Pinging www.onet.pl [213.180.141.140] with 32 bytes of data:
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=3ms TTL=58
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=3ms TTL=58
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=3ms TTL=58
Reply from 213.180.141.140: bytes=32 time=3ms TTL=58

Ping statistics for 213.180.141.140:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 3ms, Maximum = 3ms, Average = 3ms

Pinging www.wp.pl [212.77.98.9] with 32 bytes of data:
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=7ms TTL=60
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=7ms TTL=60
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=7ms TTL=60
Reply from 212.77.98.9: bytes=32 time=7ms TTL=60

Ping statistics for 212.77.98.9:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 7ms, Maximum = 7ms, Average = 7ms

Pinging www.home.pl [212.85.96.1] with 32 bytes of data:
Reply from 212.85.96.1: bytes=32 time=15ms TTL=57
Reply from 212.85.96.1: bytes=32 time=15ms TTL=57
Reply from 212.85.96.1: bytes=32 time=15ms TTL=57
Reply from 212.85.96.1: bytes=32 time=16ms TTL=57

Ping statistics for 212.85.96.1:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 15ms, Maximum = 16ms, Average = 15ms

Pinging star-mini.c10r.facebook.com [185.60.216.35] with 32 bytes of data:
Reply from 185.60.216.35: bytes=32 time=23ms TTL=56
Reply from 185.60.216.35: bytes=32 time=24ms TTL=56
Reply from 185.60.216.35: bytes=32 time=24ms TTL=56
Reply from 185.60.216.35: bytes=32 time=23ms TTL=56

Ping statistics for 185.60.216.35:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 23ms, Maximum = 24ms, Average = 23ms

Pinging a.resolvers.level3.net [4.2.2.1] with 32 bytes of data:
Reply from 4.2.2.1: bytes=32 time=25ms TTL=58
Reply from 4.2.2.1: bytes=32 time=25ms TTL=58
Reply from 4.2.2.1: bytes=32 time=25ms TTL=58
Reply from 4.2.2.1: bytes=32 time=25ms TTL=58

Ping statistics for 4.2.2.1:
Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
Approximate round trip times in milli-seconds:
Minimum = 25ms, Maximum = 25ms, Average = 25ms

Tracing route to www.inteligo.pl [193.109.225.60] over a maximum of 30 hops:

1 <1 ms <1 ms <1 ms funbox.home [192.168.1.1]
2 3 ms 2 ms 2 ms kra-bng3.tpnet.pl [80.50.18.94]
3 3 ms 2 ms 4 ms kra-r1.tpnet.pl [80.50.18.93]
4 14 ms 14 ms 14 ms war-ar8.tpnet.pl [195.117.0.10]
5 16 ms 16 ms 16 ms 80.50.233.14
6 16 ms 15 ms 15 ms http://www.inteligo.pl [193.109.225.60]

Trace complete.

Re: Parametry łącza światłowodowego

: 18 wrz 2017, 17:33
autor: dabrowst
Nyny pisze:Witam
chciałbym, aby posiadacze Orange Światłowód podzielili się swoimi parametrami łącza wyrażonymi w dBm. U mnie na routerze Funbox 3.0 i Neostradzie 100Mbit FTTH mam następujące wyniki:
Poziom sygnału optycznego nadawania (dBm) = 3
Poziom sygnału optycznego odbierania (dBm) = -17
Można to sprawdzić w zakładce Wsparcie - Informacje o systemie - FTTH
Dodam jeszcze, że łącze jest znakomite, zawsze wyciągam pełny transfer i do tego te pingi np. do onetu ok 3ms :) Do tego Funbox 3.0 pomimo braku zaawansowanych opcji konfiguracji urządzenia jest całkiem OK. Działa szybko, stabilnie i ma świetne WiFi 802.11ac 5GHz z 4x MU-MIMO co pozwala na osiągniecie wysokich prędkości po sieci bezprzewodowej (w teorii około 1,7 Gb/s). Uważąm, że na chwilę obecną nie ma lepszego Internetu w polsce dla odbiorców indywidualnych. Jakby ktoś miał jakieś pytania na temat działania, sposobu instalacji, urządzeń dostępowych itp. zapraszam


Dzień Dobry!

Oprócz kablówki mam jeszcze FTTH od Orange i parametry są następujące:

Poziom sygnału optycznego nadawania (dBm) = 2
Poziom sygnału optycznego odbierania (dBm): = -18

Łącze 100Mbit/s

Poza kiepskim wyjściem na świat usługa działa prawidłowo.

Pozdrawiam,
Tomek

Re: Parametry łącza światłowodowego

: 02 paź 2017, 1:35
autor: Vieslav
Światłowód Orange 300mb/s:

Poziom sygnału optycznego nadawania (dBm) = 1
Poziom sygnału optycznego odbierania (dBm): = -17

Re: Parametry łącza światłowodowego

: 03 paź 2017, 17:24
autor: zygzak73
Poziom sygnału optycznego nadawania (dBm) 2
Poziom sygnału optycznego odbierania (dBm) -21

Obrazek

Re: Parametry łącza światłowodowego

: 18 paź 2017, 11:13
autor: Stefcio
Poziom sygnału optycznego nadawania (dBm) 1
Poziom sygnału optycznego odbierania (dBm) -17

Obrazek

Re: Parametry łącza światłowodowego

: 28 paź 2017, 12:46
autor: skalak23
Mam takie pytanie do tych co posiadają internet światłowodowy od orange czy istniała by możliwość pozostawienia obecnego routera przy przejściu na światłowód od orange.

Obecnie mam VDSL do 80 mbit z orange do tego router Asus DSL-AC68U https://www.asus.com/pl/Networking/DSLAC68U/ w którym jeden port LAN można przekształcić w WAN

"Dwufunkcyjny router bezprzewodowy z modemem DSL wyposażony w port DSL WAN i przełączane porty Ethernet WAN/LAN to pojedyncze urządzenie, które pozwala oszczędzić miejsce"

Router jest oczywiście gigabitowy. Czy przy przechodzeniu na światłowód z tego co tu wyczytałem musiałbym upierać się przy wzięciu funbox 2.0 i osobnym module ONT światłowodowym. Po czym zamiast funboxa 2.0 podłączyłbym mojego asusa DSL-AC68U do modułu ONT. Czy może to być dowolny router gigabitowy z obsługą sieci poprzez wejscie WAN czy jednak trzeba spełnić jakieś jeszcze dodatkowe wymagania żeby to zadziałało.

Re: Parametry łącza światłowodowego

: 31 paź 2017, 7:41
autor: best-boy
Router musi gadać z PPPoE i VLAN,
O ile to pierwsze jest oczywiste tak już VLANy nie są takie oczywiste, większość routerów z nimi nie gada.

Re: Parametry łącza światłowodowego

: 04 gru 2017, 2:07
autor: Beerus
Witam, Mam na imię Marcin i jestem nowy na forum. Od niedawna mam usługę Orange Światłowód 300 Mb/s wszystko działa prawidłowo, natomiast ciekawi mnie ten temat, odnośnie mocy nadawania i odbierania optycznego.

Moje wyniki to 1 / -19 (dBm)

Rozejrzałem się w temacie i natrafiłem na tą stronkę:

http://searchtelecom.techtarget.com/ans ... P-networks

Z tego co tu wyczytałem to Terminal ONT w technologii GPON, powinien nadawać sygnał średnio w granicach +0.5 dBm / +5 dBm i -27 dBm / -8 dBm odbierania. Niestety nie znalazłem szczegółowych informacji dotyczących Funbox'a 3.0 jaka jest maksymalna granica czułości sygnału. Podejrzewam że Ponad -30 (dBm).

W umowie mam by nie odłączać FB3.0 od zasilania przez najbliższe 10 dni w celu optymalizacji sygnału. Jestem ciekaw czy te wartości się zmienią.

Re: Parametry łącza światłowodowego

: 04 gru 2017, 19:05
autor: best-boy
Nie zawracaj sobie gitary.
Jeśli nie gubi pingów i transfer jest w normie to nie ma co szukać dziury w całym.
Wystarczy jakiś spaw po drodze, odcisk palca na złączce.....

Re: Parametry łącza światłowodowego

: 04 gru 2017, 19:14
autor: Beerus
W sumie racja :) ale już jest Oki. Dzwoniłem i udało się przyśpieszyć weryfikacje testu połączenia. Jeżeli można to warto :)

Teraz mam sygnał 3 dBm / -11 dBm.

Chyba OLT wysyła mocniejszą wiązkę do abonenta.

Re: Parametry łącza światłowodowego

: 17 gru 2017, 2:01
autor: Scenic
U mnie przy instalacji było coś koło 19 dBm. Ale nie mam dostępu do routera. Wskazania znam z urządzenia technika co podłączał.

Mają tel + telewizje na jednym włóknie. Obecnie sam internet w mojej wiosce. Ceny od 35zł/ 10 Mb/s symetryk. Mam kilka miesięcy i zero awarii.

Oczywiście to nie orange . Ale mają podpięte pod szkielet orange które niedawno budowali w woj. pomorskim. Węzeł jest jakieś 10 km w lini prostej do mnie.

Muszę kiedyś jeszcze się ich zapytać czy da się wymienić te ich badziewiasty router na coś z wifi i portem 1Gb/s . Obecnie muszę mieć podpięte 2 urządzenia. [ fachowo GPON ] Tylko nie wiadomo czy skomunikuje się z centralą. Zależnie od chipsetu.

Ip przydzielają po adresie MAC urządzenia po mojej stronie .

Re: Parametry łącza światłowodowego

: 17 gru 2017, 8:50
autor: best-boy
Scenic pisze:U mnie przy instalacji było coś koło 19 dBm. Ale nie mam dostępu do routera. Wskazania znam z urządzenia technika co podłączał.

Mają tel + telewizje na jednym włóknie. Obecnie sam internet w mojej wiosce. Ceny od 35zł/ 10 Mb/s symetryk. Mam kilka miesięcy i zero awarii.

Oczywiście to nie orange . Ale mają podpięte pod szkielet orange które niedawno budowali w woj. pomorskim. Węzeł jest jakieś 10 km w lini prostej do mnie.

Muszę kiedyś jeszcze się ich zapytać czy da się wymienić te ich badziewiasty router na coś z wifi i portem 1Gb/s . Obecnie muszę mieć podpięte 2 urządzenia. [ fachowo GPON ] Tylko nie wiadomo czy skomunikuje się z centralą. Zależnie od chipsetu.

Ip przydzielają po adresie MAC urządzenia po mojej stronie .


To nie takie proste, sam MAC nie wystarczy, OLT jeszcze sprawdza ONTa po S/N.
ISP raczej nie chcą żeby userzy sami sobie podmieniali ONTy i się przed tym mocno bronią.

Re: Parametry łącza światłowodowego

: 17 gru 2017, 22:59
autor: Scenic
Jak nie będą chcieli się zgodzić to nie :wink:

Osobiście rzadko używam i tak . Na co dzień mam pakiet LTE. W gry online nie gram wiec dobry ping mi nie potrzebny. :wink:

Cena niska wiec niech sobie jest. Ogólnie orange dużo osób straciło. Większość przeniosła się na światło no i dobrze.

Re: Parametry łącza światłowodowego

: 19 lut 2018, 22:56
autor: best-boy
To i ja coś dodam.
Poziom sygnału -19dBm
GPON podobno chodzi do -28dBm

Więc jeszcze wiele kilometrów zapasu mam, jakieś 15km :lol: