Własny Router i konfiguracja

Internet światłowodowy w sieci Orange

Topic author
slawekk
Bywalec
Bywalec
Posty: 483
Rejestracja: 06 lip 2004, 21:51
Numer GG: 0
Lokalizacja: Polska

Własny Router i konfiguracja

Nieprzeczytany post autor: slawekk » 24 sie 2017, 22:43

Koledzy mam kilka pytań,

- Czy każdy router nadaje się do podłączenia do terminala ONT ?
- Jak skonfigurować router aby śmigała Neo ?
- Czy terminal dostarczany przez Orange jest dobry czy może zainwestować w lepsze urządzenie ?
- Czy terminal GPON ONT kupiony na wolnym rynku trzeba konfigurować do usługi Neo ?
- Jak wygląda podstawowa konfiguracja podłączenia światłowodu do domu z uwzględnieniem własnego rutera np. Asus - DSL-AC68U

Proszę o odpowiedzi językiem łopatologicznym :) Sądzę, że wielu osobą rozjaśni się w głowie i przejście z drutu na światło będzie szybkie i przyjemne :)
Obrazek
TP - obecnie Neostrada 40 Mb/s,
Odległość od centrali: 1 km

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Własny Router i konfiguracja

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 sie 2017, 9:19

slawekk pisze:Koledzy mam kilka pytań,

- Czy każdy router nadaje się do podłączenia do terminala ONT ?
- Jak skonfigurować router aby śmigała Neo ?
- Czy terminal dostarczany przez Orange jest dobry czy może zainwestować w lepsze urządzenie ?
- Czy terminal GPON ONT kupiony na wolnym rynku trzeba konfigurować do usługi Neo ?
- Jak wygląda podstawowa konfiguracja podłączenia światłowodu do domu z uwzględnieniem własnego rutera np. Asus - DSL-AC68U

Proszę o odpowiedzi językiem łopatologicznym :) Sądzę, że wielu osobą rozjaśni się w głowie i przejście z drutu na światło będzie szybkie i przyjemne :)


-musi umieć gadać z vlanami, czyli większość domowych się nie nadaje, są wyjątki ale mało np. Tp-Link Archer C1200 AC1200
-https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=20&t=51177&hilit=triple+play
-dobry to pojęcie względne
-ONT innego nie podłączysz, jest parowany po nr. seryjnym/mac
-https://www.asus.com/pl/support/faq/1016292 , podpinasz Asusa do ONTa, w ustawieniach WAN ustawiasz 802.1Q, Vlan ID 35, autoryzacja pppoe. Działa. (ale telefon i telewizja na tym routerze już nie zadziała).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
slawekk
Bywalec
Bywalec
Posty: 483
Rejestracja: 06 lip 2004, 21:51
Numer GG: 0
Lokalizacja: Polska

Re: Własny Router i konfiguracja

Nieprzeczytany post autor: slawekk » 25 sie 2017, 10:59

Dzięki kolego @ best-boy !!!

Planuje podpiąć mojego poczciwego Draytek 2860 VN-plus

Wejście do panelu konfiguracyjnego mojego routera http://eu.draytek.com:12860

Czy już on będzie miał TV i Telefon ? Jak to poustawiać :)
Obrazek
TP - obecnie Neostrada 40 Mb/s,
Odległość od centrali: 1 km

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Własny Router i konfiguracja

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 sie 2017, 11:58

Internet i TV powinna działać.
Ale jest jeden zonk, port WAN ethernet jest tylko 100Mbps (realny transfer na takim porcie to ok 95Mb) a to niejako wyklucza fibera, chyba że mowa o VDSLu ale wtedy bez sensu jest ten draytek.
A nie sorry, ten bez plusa ma port 100Mbps.
No dobra, pozostaje kwestia tego że panel konfiguracyjny (demo) jest od innego modelu jak twój, swoją drogą jest raczej poglądowy.

Masz sprzęt za pół wypłaty i nie potrafisz skonfigurować ? ;) Burżujstwo :mrgreen:
Jest już wszystko opisane 10 razy.
https://trzepak.pl/viewtopic.php?f=20&t ... lit=triple
Zanim bym to wszystko wytłumaczył "po omacku" to by doby brakło.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
slawekk
Bywalec
Bywalec
Posty: 483
Rejestracja: 06 lip 2004, 21:51
Numer GG: 0
Lokalizacja: Polska

Re: Własny Router i konfiguracja

Nieprzeczytany post autor: slawekk » 25 sie 2017, 13:21

Hey,
WAN2 mam 1Gbitowy i do niego podłączam terminal ONT z Orange
Obrazek

Panel konfiguracyjny jest identyczny z tym co wstawiłem we wcześniejszym poście z moim urządzeniem. Draytek tak ma, że soft do 1 serii jest taki sam, jedynie uaktywniają się dodatkowe opcje. Mój ma jeszcze Voip-a, a nie ma LTE jak w demo.

Wejście do panelu konfiguracyjnego mojego routera http://eu.draytek.com:12860

Tu jest wersja do wcześniejszego 2850 :) z Voip-em http://eu.draytek.com:12850 One są bardzo podobne do siebie :)

Spróbuj jakość łopatologicznie mi to wytłumaczyć lub wkleić screeny. Na forum z trzepaka jest pełno, i nie wiadomo na co patrzeć :(

Czekam na Twoją pomoc.
Obrazek
TP - obecnie Neostrada 40 Mb/s,
Odległość od centrali: 1 km

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5014
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Własny Router i konfiguracja

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 sie 2017, 15:56

Najpierw odpal sam internet.
Quick Setup > WAN2 > zaznaczasz VLAN Tag > Tag 35 , priorytet 0
Później pyta o acces type, wybierasz pppoe.
I na tym kończy się wersja demo panelu konfiguracyjnego, później powinien poprosić o login i hasło.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


skalak23
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 29 lis 2015, 10:40
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Własny Router i konfiguracja

Nieprzeczytany post autor: skalak23 » 04 lip 2018, 21:38

Sporo osób na tym forum ma DSL-AC68U/R część z czasem jak będzie miała dostęp w tym ja będzie przechodziła na światło od Orange. Z tego co na necie wyczytałem da radę podłączyć ten router do ONT dodawanego do FB2. Z tym że teraz w standardzie dają FB3 ze zintegrowanym ONT a wtedy nic nie zdziałamy wiec przy podpisywaniu umowy trzeba się upierać żeby podłączyli za pomocą ONT +FB2 wtedy możemy schować FB2 do pudełka jako zapas i podłączyć własny router. Przynajmniej na chwilę obecną istnieje jeszcze możliwość dostania ONT z FB2.
Konfiguracja:
https://www.asus.com/pl/support/faq/1016292 oczywiście Vlan i ID trzeba poustawiać tak jak kilka postów niżej opisał to
best-boy pisze:
25 sie 2017, 9:19


-musi umieć gadać z vlanami, czyli większość domowych się nie nadaje, są wyjątki ale mało np. Tp-Link Archer C1200 AC1200
-ONT innego nie podłączysz, jest parowany po nr. seryjnym/mac
-https://www.asus.com/pl/support/faq/1016292 , podpinasz Asusa do ONTa, w ustawieniach WAN ustawiasz 802.1Q, Vlan ID 35, autoryzacja pppoe. Działa. (ale telefon i telewizja na tym routerze już nie zadziała).

Może za jakiś czas Orange doda do FB3 opcję ustawienia go w tryb bridge czyli router będzie robił za samo ONT a dalej trzeba podpiąć coś własnego ale na razie idzie to dosyć opornie tutaj można oddawać głosy na to rozwiązanie https://nasz.orange.pl/t5/Pomys%C5%82y/ ... di-p/56643
Sprzęt : ASUS DSL-AC68U
Odległość od centrali ok 1 km

Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość