Ruter od Orange

Internet światłowodowy w sieci Orange

Topic author
zygzak73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 08 maja 2007, 15:48
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Ruter od Orange

Nieprzeczytany post autor: zygzak73 » 22 sie 2017, 9:14

Witam,
lada moment zapewne zostanę szczęśliwym (?) użytkownikiem łącza światłowodowego od Orange - mufy są już na mojej ulicy 2 słupy od "mojego".
Pytanie mam o router - Funbox 2 albo 3, to jedyne opcje do światłowodu? Te rutery trzeba kupić czy dostaje się "do użytku", tak jak np dekoder nc+?


maciejnet
Bywalec
Bywalec
Posty: 421
Rejestracja: 11 kwie 2005, 18:49
Łącze: Net24
Lokalizacja: 77

Re: Ruter od Orange

Nieprzeczytany post autor: maciejnet » 22 sie 2017, 16:48

Możesz wybrać Funbox 2 z urządzeniem ONT lub Funbox 3 który już ma wbudowane ONT. Innych opcji nie ma. Router jest dzierżawiony bezpłatnie i nie ma na rachunku dodatkowej opłaty. Aktualnie Funbox 3 jest domyślnie użyczany i w praktyce światłowód dociągają Ci bezpośrednio do routera. Jeśli nie masz możliwości to gniazdko światłowodowe dociągną ci we wskazane miejsce, podłączą do niego terminal ONT i od niego leci skrętka do funboxa 2. W razie pytań pisz :)
Obrazek
Posiadane łącze: Netia 900 mbit/s
Posiadany router: Huawei HG8245Q Router ONT Combo


Topic author
zygzak73
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 08 maja 2007, 15:48
Łącze: Neostrada
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Ruter od Orange

Nieprzeczytany post autor: zygzak73 » 23 sie 2017, 13:42

Z tego co widziałem, ten światłowód jest dość sztywny, a ponieważ nie bardzo można go za bardzo zaginać to obawiam się, że może być mi trudno dociągnąć go do samego rutera. Można by wtedy dać gniazdko światłowodowe gdzieś na poddaszu ( tam gdzie światłowód wchodzi do środka ), a do rutera ( chyba wolę FB3 sądząc z opinii ) pociągnąć patchcordem światłowodowym, który jest trochę cieńszy i elastyczniejszy? Jakiego standardu przyłączy używają w orange?
O widzę że są złączki, nawet nie musi być gniazdko.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Ruter od Orange

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 23 sie 2017, 20:19

To co jest w domu jest wystarczająco giętkie żeby to sobie pociągnąć gdzie się chce.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość