Internet - TK TELEKOM - TDI

Czyli o internecie w Polsce i na świecie oraz u pozostałych operatorach

Topic author
Szwejku_22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 25 sty 2008, 1:02
Łącze: Neostrada
Numer GG: 8868888
Lokalizacja: 22 - Piaseczno k. Warszawy
Kontakt:

Internet - TK TELEKOM - TDI

Nieprzeczytany post autor: Szwejku_22 » 23 maja 2012, 21:36

Witam czy ktoś wie coś więcej o usłudze TDI ?

Czy jest możliwość założenia usługi na kablach TP ?

I fajnie by było jak by ktoś kto ma od nich łącze zrobił kilka speedtestów i wrzucił wyniki.

Właśnie stoję przed możliwością zmiany operatora i rozważam tą ofertę.
Obrazek

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Internet - TK TELEKOM - TDI

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 24 maja 2012, 10:44

Tdi to internet na własnych liniach tk_telekom.
Ogólnie to mam złe opinię o tej firmie.
Starałem się o podłączenie internetu przez pół roku i 0 konkretów.
Dzwoniłem,wysyłałem e_maile a oni mnie olewali. Po x razem w końcu stwierdzili brak wolnych PAR.
Żenada. :-(
Teraz ta firma ma zostać sprzedana i kupi ja prawdopodobnie netia. ;-)
Netka to usługa tej firmy po liniach tp.
2+2=4

Obrazek


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Internet - TK TELEKOM - TDI

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 24 maja 2012, 10:48

Dokładnie to piszą nazwę netk@ :) Ale ceny mają sprzed 2 lat chyba (a niby promocja od 01.03.2012),bo 20 Mb/s za 115zł/m-c :D Na własnych liniach też nie lepiej ,bo 20 Mb/s za 90zł :D Z choinki oni się urwali czy jak ? No chyba,że "gratis" do usługi dorzucają jakaś blondynę na każde zawołanie :D
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Internet - TK TELEKOM - TDI

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 24 maja 2012, 10:59

Dodam,że na własnych liniach nie trzeba mieć telefonu i nie ma dodatkowych opłat.Mają
też wifi (chociaż u mnie nie )
Tylko poprowadzili linie(kabel telekomunikacyjny rozdzielczy prawdopodobnie 10x4 czyli 20PAR) ze stacji przez główną miejscowość.
Może firma która kupi tk-telekom poprowadzi nowe linie na całą miejscowość)
Ogólnie to do głównej ulicy mam z 20 metrów i w tym mógł tkwić problem.(gdzie zawiesić)
To wifi jak mają to tylko w 2,4 Ghz. Więc nie warto. :-P
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, 11:06 przez Scenic, łącznie zmieniany 1 raz.
2+2=4

Obrazek

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Internet - TK TELEKOM - TDI

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 24 maja 2012, 11:03

bdkacz pisze:Dokładnie to piszą nazwę netk@ :) Ale ceny mają sprzed 2 lat chyba (a niby promocja od 01.03.2012),bo 20 Mb/s za 115zł/m-c :D Na własnych liniach też nie lepiej ,bo 20 Mb/s za 90zł :D Z choinki oni się urwali czy jak ? No chyba,że "gratis" do usługi dorzucają jakaś blondynę na każde zawołanie :D

Cenny na własnych liniach są za to zadowalające ;-)
Tej netki to chyba od dawna już nikt nie kupuje :-P
Cennik TDI na 2lata 512 - 20,00 zł brutto, TDI 1 Mb - 25,00 zł brutto, TDI 2 Mb - 30,00 zł brutto, TDI 4 Mb - 40,00 zł brutto, TDI 6 Mb - 50,00 zł brutto. TDI 10 Mb - 60,00 zł brutto. TDI 20 Mb - 80,00 zł brutto.
Gdzie w tp np. 6Mb 60zł+21.35 telefon.Dodam,że 2mies gratis :-P
2+2=4

Obrazek

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Internet - TK TELEKOM - TDI

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 24 maja 2012, 11:20

A netka na 2 lata 512 kb/s w cenie 40,00 zł brutto; 1 Mb/s w cenie 45 zł brutto; 2 Mb/s w cenie 50 zł brutto; 6 Mb/s w cenie 65 zł brutto; 10 Mb/s w cenie 85 zł brutto; 20 Mb/s w cenie 95 zł brutto
To już w tp lepiej bo trzeba mieć telefon jak wszędzie na bsa:-D
2+2=4

Obrazek


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Internet - TK TELEKOM - TDI

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 24 maja 2012, 11:27

Scenic przy TDI może i nie trzeba mieć tel,ale abo 90 zł, a patrz plan podstawowy (ex socjalny) w TP 31,98 + Netia 20 Mb/s 59,9 = 91,88zł,a w tym mamy przynajmniej do 90 minut (15 impulsów * impuls co 6 min). Także oni coś co TP nazywa kosztem utrzymania druta też mają tyle,że wliczone w cenę neta:) Gdybyśmy podawali ceny Neo i BSA uwzględniając koszt zawieszenia czy utrzymania linii (ew ex socjalnego) to dojdziemy do podobnego poziomu co TDI :) Prawdziwe ceny bez opłaty za drut to masz dopiero na sieci własnej Netii gdzie jak chcesz net to bulisz 59,9 i tyle.
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Internet - TK TELEKOM - TDI

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 24 maja 2012, 11:50

bdkacz pisze:Scenic przy TDI może i nie trzeba mieć tel,ale abo 90 zł, a patrz plan podstawowy (ex socjalny) w TP 31,98 + Netia 20 Mb/s 59,9 = 91,88zł,a w tym mamy przynajmniej do 90 minut (15 impulsów * impuls co 6 min). Także oni coś co TP nazywa kosztem utrzymania druta też mają tyle,że wliczone w cenę neta:) Gdybyśmy podawali ceny Neo i BSA uwzględniając koszt zawieszenia czy utrzymania linii (ew ex socjalnego) to dojdziemy do podobnego poziomu co TDI :) Prawdziwe ceny bez opłaty za drut to masz dopiero na sieci własnej Netii gdzie jak chcesz net to bulisz 59,9 i tyle.

Tak planu podstawowego nie można już zamówić.On był tylko przejściowy dla tych co mieli kiedyś socialny.Teraz najtańsza opcja to plan na start za 34zł i w tym 0 minut :-D
W neti też podobno już nie ma oferty no limits za 60zł 20Mb to przeszłość.
W tp 20Mb 80zł na 2 lata a tdi też 80zł i brak dodatkowych opłat. :-P
2+2=4

Obrazek


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Internet - TK TELEKOM - TDI

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 24 maja 2012, 11:57

Jak nie ma NoLimits, jak jest ? Tylko nazwa się zmieniła na "Max 20" (w związku z wprowadzeniem VDSLa, który ma inne ceny),ale cena to nadal 59,9 (jak NoLimits)+ 2 (lub 3 jak zrezygnujesz z bonu na 50zł) m-ce za 1zł jak zamawiasz via net

Ps. plan socjalny mógł zamówić ( i ma go nadal pod nazwą podstawowy) każdy kto przeszedł na BSA. Wycofali go ze sprzedaży dopiero od 1.06.2008,a przypomnę,że BSA masowo weszło od 15.02.2007 (zmiana regulaminu Neo) :)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, 12:09 przez bdkacz, łącznie zmieniany 1 raz.
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Internet - TK TELEKOM - TDI

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 24 maja 2012, 12:09

Tak ale każdy wie ile to zabawy (branie telefonu w tp a usługi internetu w neti)
Lepiej mieć wszystko w jednej firmie.A nie kable jednej a usługa w drugiej.
To do 20Mb/s jest tylko dla nielicznych więc netia wie co robi ;-)
Przecież na planie socialnym nie można mieć neo.Dopiero jak zamienili go w podstawowy jest ta możliwość.
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, 12:14 przez Scenic, łącznie zmieniany 1 raz.
2+2=4

Obrazek


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Internet - TK TELEKOM - TDI

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 24 maja 2012, 12:14

Ale jakie zabawy ? Fakt w lutym 2007 podłączenie to były niezłe jazdy,ale samo przejście na socjalny to robiłem (już po aktywacji Netii) z tego co pamiętam w 2 minuty przez "twoje konto w TP" :)
Poza tym jak masz tel w TP to przynajmniej jak linia pójdzie to naprawią sprawniej (bez zabawy w zlecenia wysyłane przez opa od WLR):)

Na socjalnym nie można było mieć Neo, ale można było mieć BSA :) Dlatego uciekało się na BSA i następnie zmieniało plan na socjal :)

Ps. cena 59,9 dotyczy także opcji 6 i 10. 1 i 2 Mb/s to bodaj 49,9
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, 12:19 przez bdkacz, łącznie zmieniany 2 razy.
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Internet - TK TELEKOM - TDI

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 24 maja 2012, 12:18

Wiem, chodziło mi o to,że tylko 2 opcję mają do 2Mb i do 20Mb.
A to żerowanie na klientach ;-)
Ci co mogą mieć 6Mb płacą jak za 20Mb.
Zyskają na tym tylko osoby które się znają na ocenie parametrów i przeliczą co im wyjdzie taniej.
Z opini na forum wynika,że tp nie chce oddawać swoich lini neti.
Na centrali są rezerwowane porty dla neti a pomoc techniczna i czekanie na aktywacje trwa znacznie dłużej niż w tp.
Więc wolałbym mieć zapłacić trochę więcej i mieć usługę w tp.
Zresztą i tak od kilku lat walczę z BMT i czekam na modernizację która się przedłuża od roku :-(
Ostatnio zmieniony 24 maja 2012, 12:27 przez Scenic, łącznie zmieniany 1 raz.
2+2=4

Obrazek


bdkacz
Wiarus
Wiarus
Posty: 3191
Rejestracja: 23 sty 2005, 0:23
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0
Lokalizacja: strefa 44

Re: Internet - TK TELEKOM - TDI

Nieprzeczytany post autor: bdkacz » 24 maja 2012, 12:21

Ale to czy mogą mieć 6 czy 20 to się (przynajmniej teoretycznie) dowiadują przed podpisaniem umowy na podstawie check'a i płacenie jak za 20 mając realnie 6 (a dokładnie między 2,a 6) to jest ich wolny wybór :)
Netia LLU + Netgear DGND3700v2:
ObrazekObrazekParametry linii


Topic author
Szwejku_22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 25 sty 2008, 1:02
Łącze: Neostrada
Numer GG: 8868888
Lokalizacja: 22 - Piaseczno k. Warszawy
Kontakt:

Re: Internet - TK TELEKOM - TDI

Nieprzeczytany post autor: Szwejku_22 » 25 maja 2012, 0:22

TK TELEKOM nie zostanie tak szybko sprzedany, te rządowe głupoty nie mają granic, tak jak od 5 lat likwidują jakąś tam spółkę w grupie PKP.

Generalnie cena nie ma znaczenia, myślę nad TK TELEKOM bo chce czegoś innego, miałem Multimo 6mb/s i przycięty był transfer na loginie, Netia od 1995 podłącza mi telefon w domu, a jak weszło BSA to 3 miesiące czekałem na internet i nic z tego nie wyszło. TP ostatnio szaleje w okolicy Piaseczna, często wywala się serwer autoryzacyjny, i w ogóle kompromitują się maksymalnie.

A co do oferty TP, zadzwonił jakiś gość i mówi telewizja, telefon, internet 109,90 zł miesięcznie. OK, zgodziłem się, ale nikt nie powiedział że jest to migracja na Neofon, a ta śmieszna telewizja wymaga internetu, to u mnie w domu gdzie telefon jest w biurze, a mieszkanie na piętrze po przekątnej to wyszła jakaś paranoja, ten elektryczny cyrk odpada bo wszystko chodzi na różnych fazach, a układać 35m kabla to chory pomysł.... zresztą sami przyznali że "może nie działać". Dobre jest to że kupiłem antenę satelitarną za 30 zł :)

Ma ktoś jakąś listę operatorów BSA?
Obrazek

Awatar użytkownika

Scenic
Administrator
Administrator
Posty: 1338
Rejestracja: 29 sty 2011, 9:59
Numer GG: 0

Re: Internet - TK TELEKOM - TDI

Nieprzeczytany post autor: Scenic » 25 maja 2012, 7:03

www.dostawcy-internetu.pl/oferta/Mazowi ... eczno.html
Poszukaj jakiejś alternatywy ;-)
Wifi na 5Ghz np.
Zawsze można przetestować.
2+2=4

Obrazek

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości