Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

Nasze modemy/routery.
Awatar użytkownika

Topic author
xadox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 lis 2014, 10:30
Numer GG: 0

Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

Nieprzeczytany post autor: xadox » 18 lis 2015, 21:03

Witam,

mam neostradę do 80mb, router FunBox do tego NC+ z tunerem głównym i dwoma czarnymi sagemcomami do multiroom standard hd.

- turbobox łączy się z FunBoxem przewodem

- jeden tuner sagemcom multiroom łączy się z routerem/turboboxem poprzez WiFi TP Link WR 702N (odbiera kanały chociaż trzeba go ok. dwa razy dziennie wyciągnąć z prądu gdyż odbiór czasami zanika)

- drugi tuner sagemcom multiroom łączy się z routerem/turboboxem poprzez przewód bezpośrednio wpięty do routera i nie chce się połączyć z głównym tunerem.

Dzwoniłem na infolinię techniczną nc+, przechodziłem konfigurację automatyczną i lipa, po konfiguracji ręcznej wszystko działało OK, a na drugi dzień znów te same problemy.

Dzwoniłem też do Orange gdzie mi powiedzieli, że właściwie nie powinienem nic podłączać do żółtego gniazda ETH2 na funboxie - wydało mi się to dziwne - o co w tym chodzi? Może w tym tkwi problem?

Ktoś mi na forum nc+ napisał, że "Jedną z przyczyn może może być ustawienie w routerze zabezpieczające przed podłączeniem nieznanych urządzeń (z poza listy adresów MAC wpisanej do routera)" - o co mu mogło chodzić?

Powoli wydaje mi się, że to ten nieszczęsny FunBox jest felerny i nie chce prawidłowo współpracować z multiroomem NC+?

Może wymiana routera na TP-LINK TD-W9980by pomogła?

Podpowiedzcie proszę jak rozwiązać problem, za pomoc będę BARDZO wdzięczny.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5015
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 lis 2015, 8:36

Powiedz w jakim trybie pracuje TP Link WR 702N ?? (AP,Router ??)
Najlepiej było by całkowicie zrezygnować z NAT ale wątpię czy to się uda.
Wymiana routera była by najszybsza zasadniczo ;) bo z tym zabawko-routerem to nie wiem czy nam się to uda ogarnąć wedle tego co wymyśliłem.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
xadox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 lis 2014, 10:30
Numer GG: 0

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

Nieprzeczytany post autor: xadox » 19 lis 2015, 9:53

best-boy pisze:Powiedz w jakim trybie pracuje TP Link WR 702N ?? (AP,Router ??)
Najlepiej było by całkowicie zrezygnować z NAT ale wątpię czy to się uda.
Wymiana routera była by najszybsza zasadniczo ;) bo z tym zabawko-routerem to nie wiem czy nam się to uda ogarnąć wedle tego co wymyśliłem.


TP Link WR 702N pracuje jako client i co ciekawe z tym tunerem jest mniejszy problem niż z tym wpiętym bezpośrednio kablem do funboxa.

"zabawko-router" masz na myśli funboxa czy wr 702n?
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5015
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 lis 2015, 12:19

Mam na myśli WR 702n.
Ci z forum na pewno nie mieli racji, to nie zabezpieczenie bo ono jest albo go nie ma - nie psuje się w trakcie ;).
Za to pani na infolinii mogła mieć rację, zmień port w FB i jeśli jest na WiFi włączona izolacja klientów to ja wyłącz (też na FB).
Zobaczymy co dalej.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
xadox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 lis 2014, 10:30
Numer GG: 0

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

Nieprzeczytany post autor: xadox » 19 lis 2015, 20:20

best-boy pisze:Mam na myśli WR 702n.
Ci z forum na pewno nie mieli racji, to nie zabezpieczenie bo ono jest albo go nie ma - nie psuje się w trakcie ;).
Za to pani na infolinii mogła mieć rację, zmień port w FB i jeśli jest na WiFi włączona izolacja klientów to ja wyłącz (też na FB).
Zobaczymy co dalej.


Nie sprowadzam na siebie jakiegoś zagrożenia wyłączając izolację klientów? Czy mógłbyś wrzucić jakiegoś screena gdzie jest ta opcja w funboxie bo grzebie w tym i nie widzę :/

Czy ten TP-LINK TD-W9980 to dobry wybór?

Nie potrafię też znaleźć gdzie się wyłącza Fun Spot, jak kupię nowy router to ten funspot uda się jakoś wyłączyć?
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5015
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 lis 2015, 20:31

Jeśli ta funkcja w ogóle jest to będzie w zakładce WiFi, jeśli nie ma to nie ma.
Ty nie masz kupić routera zamiast FB , tylko zwykły router bez modemu np. WR841N

Próbowałeś zmienić port LAN w FB ?? - zacznijmy od tego tak w ogóle.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
xadox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 lis 2014, 10:30
Numer GG: 0

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

Nieprzeczytany post autor: xadox » 21 lis 2015, 15:57

Zrobiłem dziś porządek z kablami:

FunBox gniazdo ETH 1 - kabel podłączony do PC
FunBox gniazdo ETH 2 - pozostawiłem puste
FunBox gniazdo ETH 3 - kabel ethernetowy podłączony do tunera głównego
FunBox gniazdo ETH 4 - kabel ethernetowy podłączony do tunera sagemcom multiroom

Poprzez WiFi i TP-Link WR702N łączy się drugi tuner sagemcom multiroom

W tej chwili wszystko działa, ale mam obawy, że znów się wysypie bo już kiedyś było wszystko w porządku, a na drugi dzień znów nie łączył tunera multiroom z głównym poprzez kabel z tym, że nie pamiętam do których gniazd były podpięte poszczególne urządzenia.
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5015
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 21 lis 2015, 16:04

Daj znać.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
xadox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 lis 2014, 10:30
Numer GG: 0

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

Nieprzeczytany post autor: xadox » 21 lis 2015, 16:10

Co w ogóle myślisz o wyniku mojego speedtestu?
Niby mam mieć do 80 Mb/s a widzisz jaki słaby wynik. Da się coś z tym zrobić? Gdzieś podchwyciłem informację, że można prosić o przełączenie do innej centrali czy coś w tym stylu?
Gdzie dzwonić i o co dokładnie prosić? :)

Dodam jeszcze, że speedtest orange wypada o wiele lepiej niż każdy inny speedtest:
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5015
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 21 lis 2015, 20:02

Pokaż synchronizację linii z FB.
W czasie testu była oglądana telewizja ?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Topic author
xadox
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 27 lis 2014, 10:30
Numer GG: 0

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

Nieprzeczytany post autor: xadox » 21 lis 2015, 20:47

best-boy pisze:Pokaż synchronizację linii z FB.
W czasie testu była oglądana telewizja ?


Obrazek
Obrazek


marcin_ketrzyn
Moderator
Moderator
Posty: 614
Rejestracja: 28 maja 2011, 22:24
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

Nieprzeczytany post autor: marcin_ketrzyn » 21 lis 2015, 22:18

To jest po prostu maks co możesz mieć na tej linii. Wątpię, że bliżej jest jakaś centrala
Obrazek

Attenuation: 8.4 dB SNR Margin: 8.9 dB Rate (Kbps): Downstream 85198 Upstream 8567 Attainable Rate (Kbps): 93420


bbartek93
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 101
Rejestracja: 29 maja 2015, 11:15
Łącze: Neostrada Fiber
Numer GG: 0

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

Nieprzeczytany post autor: bbartek93 » 22 lis 2015, 18:58

Pani na infolinii pewnie miała rację choć trochę to się kłóci z ich opisem. Dopiero funbox 2.0 jest zrobiony tak, że każdy port może być do telewizji i nie ma nawet opcji w routerze do wyboru by zaznaczyć, że posiada się więcej jak jeden dekoder.

Obrazek

A z prędkości to się ciesz, bo ludzie mają gorzej od ciebie, nawet ja:

Obrazek

Ponad miesiąc temu jeszcze miałem synchro na 36Mb/s po restarcie dlm, teraz zostało tylko tyle. jak mi zakłądali Vdsla, to miałem 42Mb/s.


@Down

jak miałem 36Mb/s po restarcie, to miałem SNR 6.0. Ale i tak się cieszę, że mi przeplotu nie zwiększa (na szczęście), bo tragedia jest grać za granicą jak ma się o te 9-10ms więcej, jak przed restartem dlm miałem :)
Ostatnio zmieniony 22 lis 2015, 19:06 przez bbartek93, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5015
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 22 lis 2015, 19:03

SNR wskazuje na to że to nie DLM tylko szumy wzrosły.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Imani07
Nowicjusz
Nowicjusz
Posty: 1
Rejestracja: 11 gru 2017, 14:39
Numer GG: 0

Re: Neostrada i Multiroom NC+ - wieczny problem. Co jest nie tak?

Nieprzeczytany post autor: Imani07 » 11 gru 2017, 14:43

xadox pisze:Witam,

mam neostradę do 80mb, router FunBox do tego NC+ z tunerem głównym i dwoma czarnymi sagemcomami do multiroom standard hd.

- turbobox łączy się z FunBoxem przewodem

- jeden tuner sagemcom multiroom łączy się z routerem/turboboxem poprzez WiFi TP Link WR 702N (odbiera kanały chociaż trzeba go ok. dwa razy dziennie wyciągnąć z prądu gdyż odbiór czasami zanika)

- drugi tuner sagemcom multiroom łączy się z routerem/turboboxem poprzez przewód bezpośrednio wpięty do routera i nie chce się połączyć z głównym tunerem.

Dzwoniłem na infolinię techniczną nc+, przechodziłem Rachat de crédit konfigurację automatyczną i lipa, po konfiguracji ręcznej wszystko działało OK, a na drugi dzień znów te same problemy.

Dzwoniłem też do Orange gdzie mi powiedzieli, że właściwie nie powinienem nic podłączać do żółtego gniazda ETH2 na funboxie - wydało mi się to dziwne - o co w tym chodzi? Może w tym tkwi problem?

Ktoś mi na forum nc+ napisał, że "Jedną z przyczyn może może być ustawienie w routerze zabezpieczające przed podłączeniem nieznanych urządzeń (z poza listy adresów MAC wpisanej do routera)" - o co mu mogło chodzić?

Powoli wydaje mi się, że to ten nieszczęsny FunBox jest felerny i nie chce prawidłowo współpracować z multiroomem NC+?

Może wymiana routera na TP-LINK TD-W9980by pomogła?

Podpowiedzcie proszę jak rozwiązać problem, za pomoc będę BARDZO wdzięczny.

dziękuję bardzo :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości