Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.
-
Topic author - Administrator
- Łącze: Neostrada
- Numer GG: 0
Re: Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.
Może trzeba najnowszego softu :)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.
Witajcie
Potrzebuję porady.
Mam w domu Neostradę do 80 Mb i Funbox2. Podłączona jest telewizja, telefon i laptopy, wszystko przez wi-fi.
I jest problem.
Prędkość mierzona dzisiaj tuż przy routerze to PING 25, pobieranie - 22,90 Mbps, przesyłanie - 7,33 Mbps.
Prędkość mierzona w laptopie na piętrze to PING 26, pobieranie - 0,13 Mbps, przesyłanie - 2,96 Mbps.
Test w komórce, wykonany przy laptopie na piętrze domu to 15,8 pobieranie i 8,10 wysyłanie.
Tragedia, o ile w okolicy routera jeszcze jako tako, to w dalszych częściach domu nie da się korzystać z internatu.
Wiele razy dzwoniłam do Orange, przejeżdżali technicy, mierzyli i mówili, że wszystko ok., a w domu są za grube ściany.
Problem w tym, że ściany są cały czas takie same, a kłopoty z internetem pojawiają sie i znikają. Ale do techników to nie dociera, jedyna ich propozycja to wystawienie opłaty za nieuzasadnione wezwanie.
A dodam, że mam jeszcze TP Link RE-200, wzmacniacz sygnału, ale nie spełnia swojej roli.
Co robić? Poradźcie, bo już brak mi cierpliwości , by czekać po kilka minut na otworzenie się jakiejkolwiek strony.

Potrzebuję porady.
Mam w domu Neostradę do 80 Mb i Funbox2. Podłączona jest telewizja, telefon i laptopy, wszystko przez wi-fi.
I jest problem.
Prędkość mierzona dzisiaj tuż przy routerze to PING 25, pobieranie - 22,90 Mbps, przesyłanie - 7,33 Mbps.
Prędkość mierzona w laptopie na piętrze to PING 26, pobieranie - 0,13 Mbps, przesyłanie - 2,96 Mbps.
Test w komórce, wykonany przy laptopie na piętrze domu to 15,8 pobieranie i 8,10 wysyłanie.
Tragedia, o ile w okolicy routera jeszcze jako tako, to w dalszych częściach domu nie da się korzystać z internatu.
Wiele razy dzwoniłam do Orange, przejeżdżali technicy, mierzyli i mówili, że wszystko ok., a w domu są za grube ściany.
Problem w tym, że ściany są cały czas takie same, a kłopoty z internetem pojawiają sie i znikają. Ale do techników to nie dociera, jedyna ich propozycja to wystawienie opłaty za nieuzasadnione wezwanie.
A dodam, że mam jeszcze TP Link RE-200, wzmacniacz sygnału, ale nie spełnia swojej roli.
Co robić? Poradźcie, bo już brak mi cierpliwości , by czekać po kilka minut na otworzenie się jakiejkolwiek strony.
-
Wyłącz ten wzmacniacz.
Sprawdź prędkość na kablu.
Później przeskanuj eter inssiderem.
Sprawdź prędkość na kablu.
Później przeskanuj eter inssiderem.
Wzmacniacz wyłączyłam.
Prędkość po kablu mogę sprawdzić, ale nic to mi nie da, bo na piętrze domu mogę korzystać tylko przez wi-fi, nie ma ma możliwości pociągnięcia kabla po ścianach czy podłodze.
Eter inssider ściągnęłam, ale nie mogę przeskanowac, bo krzyczy, że chce klucz, by się zarejestrować.
EDIT: coś mi się tam udało otworzyć, ale nie wiem, czy o to chodziło:

Prędkość po kablu mogę sprawdzić, ale nic to mi nie da, bo na piętrze domu mogę korzystać tylko przez wi-fi, nie ma ma możliwości pociągnięcia kabla po ścianach czy podłodze.
Eter inssider ściągnęłam, ale nie mogę przeskanowac, bo krzyczy, że chce klucz, by się zarejestrować.
EDIT: coś mi się tam udało otworzyć, ale nie wiem, czy o to chodziło:

-
Mówiłem żeby sprawdzić na kablu bo nie wiem czy owe 22Mbit obok routera to jest max co daje wasza linia telefoniczna czy trzeba szukać przyczyny gdzieś dalej.
Ile urządzeń w sumie jest podłączonych pod wifi?
Ile urządzeń w sumie jest podłączonych pod wifi?
Jak znajdę kabel, to zmierzę :)
Pod wi-fi podłączone są: telewizor, telefon stacjonarny, laptop, czasem drugi laptop, i kamerka monitoringu zewnętrznego. I jeszcze dwie komórki.
Pod wi-fi podłączone są: telewizor, telefon stacjonarny, laptop, czasem drugi laptop, i kamerka monitoringu zewnętrznego. I jeszcze dwie komórki.
-
Wystarczy że jedno urządzenie będzie miało kiepski sygnał i to będzie powodować że reszta urządzeń nawet obok routera będzie kiepsko działać.
Tak że sprawa nie jest tak prosta jakby się wydawało.
Kamerka monitoringu transmituje cały czas? rejestrator? chmura?
Tak że sprawa nie jest tak prosta jakby się wydawało.
Kamerka monitoringu transmituje cały czas? rejestrator? chmura?
Kamerka działa cały czas, nagrywa na kartę, a obraz przekazuje przez wi-fi.
Ale została założona ok temu, a problemy są dużo dłużej.
Kurczę, myślałam, że może wystarczy kupić inny router i już
Ale została założona ok temu, a problemy są dużo dłużej.
Kurczę, myślałam, że może wystarczy kupić inny router i już

-
Pokaż jeszcze raz screeny z inssidera ale z różnych miejsc w domu, podpisz screeny który jest który.
-
Sygnał jest bardzo nie stabilny, skoki z -60 do -90 nie ruszając laptopa oznaczają jakieś zakłócenia, próbowałaś zmienić w routerze kanał WiFI np na 10-11 ? Ta niebieska kreska nie ruszając laptopa powinna być na stałym poziomie chyba że coś zakłóca sygnał.
Nie bardzo wiem, jak zmienić kanał.
I coś mi się kojarzy, że mogę mieć ustawione automatyczne zmienianie kanałów, chyba że mi się z czymś pomyliło.
Na tych trzech zdjęciach są trzy różne kanały - 5, 6 i 7.
I coś mi się kojarzy, że mogę mieć ustawione automatyczne zmienianie kanałów, chyba że mi się z czymś pomyliło.
Na tych trzech zdjęciach są trzy różne kanały - 5, 6 i 7.
-
Chodzi o zmianę kanału WiFi w funboksie a jeśli masz automatycznie to wyłącz i włącz funboksa, być może wybierze mniej zakłócony kanał.
Funboks cały czas nadaje na kanale nr1, na wszystkich screenach ;)
Funboks cały czas nadaje na kanale nr1, na wszystkich screenach ;)
Kanały były ustawione na automat, zmieniłam na 1.
Teraz screen z pokoju na piętrze wygląda tak:

Pojawił się jeszcze inny problem: wczoraj zadzwoniłam na pomoc techniczną, konsultant powiedział, zebym zresetowała router. I od tego czasu nie mam telewizji, jest komunikat, że brak połączenia dekodera z modemem. Nie mogę zresetować dekodera, nie da się.
Zniknęła też moja sieć z moim własnym hasłem, w jej miejsce pojawiła się sieć Funbox2 i coś tam, część odbiornków wi-fi nie działa, np. mój telefon, ale dlatego, że nie chce mi się wpisywać ługiego hasła.
Komputer stacjonarny załapał przez wps, ale telewizor - nie.
Denerwuje mnie to, że muszę jeszcze raz dzwonić do orange i gadać z nimi przez kilkanaście minut, a połączenia jest przecież płatne
Teraz screen z pokoju na piętrze wygląda tak:

Pojawił się jeszcze inny problem: wczoraj zadzwoniłam na pomoc techniczną, konsultant powiedział, zebym zresetowała router. I od tego czasu nie mam telewizji, jest komunikat, że brak połączenia dekodera z modemem. Nie mogę zresetować dekodera, nie da się.
Zniknęła też moja sieć z moim własnym hasłem, w jej miejsce pojawiła się sieć Funbox2 i coś tam, część odbiornków wi-fi nie działa, np. mój telefon, ale dlatego, że nie chce mi się wpisywać ługiego hasła.
Komputer stacjonarny załapał przez wps, ale telewizor - nie.
Denerwuje mnie to, że muszę jeszcze raz dzwonić do orange i gadać z nimi przez kilkanaście minut, a połączenia jest przecież płatne

-
Sieć już wcześniej działała na pierwszym kanale, ustawił bym raczej kanał 6 bo na nim nie ma innych sieci.
Po zresetowaniu routera wszystkie ustawienia znikają więc nie dziwne że jest jak jest, trzeba by sobie ustawić od nowa nazwę sieci i hasło.
Czy dekoder jest podłączony do portu nr2 w funboksie?
Konfiguracja ustawień sieci wifi to użytkownika interes, dzwonienie do orange nic tutaj nie da, chyba że w sprawie TV.
Sygnał na screenie nadal jest bardzo słaby -80 to jest praktycznie granica działania (nie działania).
Po zresetowaniu routera wszystkie ustawienia znikają więc nie dziwne że jest jak jest, trzeba by sobie ustawić od nowa nazwę sieci i hasło.
Czy dekoder jest podłączony do portu nr2 w funboksie?
Konfiguracja ustawień sieci wifi to użytkownika interes, dzwonienie do orange nic tutaj nie da, chyba że w sprawie TV.
Sygnał na screenie nadal jest bardzo słaby -80 to jest praktycznie granica działania (nie działania).