Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.

Internet VDSL
Awatar użytkownika

Topic author
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 08 mar 2018, 8:13

Może trzeba najnowszego softu :)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


BeataGr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 kwie 2018, 11:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.

Nieprzeczytany post autor: BeataGr » 24 kwie 2018, 11:55

Witajcie :wink:
Potrzebuję porady.
Mam w domu Neostradę do 80 Mb i Funbox2. Podłączona jest telewizja, telefon i laptopy, wszystko przez wi-fi.
I jest problem.
Prędkość mierzona dzisiaj tuż przy routerze to PING 25, pobieranie - 22,90 Mbps, przesyłanie - 7,33 Mbps.
Prędkość mierzona w laptopie na piętrze to PING 26, pobieranie - 0,13 Mbps, przesyłanie - 2,96 Mbps.
Test w komórce, wykonany przy laptopie na piętrze domu to 15,8 pobieranie i 8,10 wysyłanie.
Tragedia, o ile w okolicy routera jeszcze jako tako, to w dalszych częściach domu nie da się korzystać z internatu.
Wiele razy dzwoniłam do Orange, przejeżdżali technicy, mierzyli i mówili, że wszystko ok., a w domu są za grube ściany.
Problem w tym, że ściany są cały czas takie same, a kłopoty z internetem pojawiają sie i znikają. Ale do techników to nie dociera, jedyna ich propozycja to wystawienie opłaty za nieuzasadnione wezwanie.
A dodam, że mam jeszcze TP Link RE-200, wzmacniacz sygnału, ale nie spełnia swojej roli.
Co robić? Poradźcie, bo już brak mi cierpliwości , by czekać po kilka minut na otworzenie się jakiejkolwiek strony.

Awatar użytkownika

Topic author
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 kwie 2018, 8:31

Wyłącz ten wzmacniacz.
Sprawdź prędkość na kablu.
Później przeskanuj eter inssiderem.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


BeataGr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 kwie 2018, 11:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.

Nieprzeczytany post autor: BeataGr » 25 kwie 2018, 10:01

Wzmacniacz wyłączyłam.
Prędkość po kablu mogę sprawdzić, ale nic to mi nie da, bo na piętrze domu mogę korzystać tylko przez wi-fi, nie ma ma możliwości pociągnięcia kabla po ścianach czy podłodze.
Eter inssider ściągnęłam, ale nie mogę przeskanowac, bo krzyczy, że chce klucz, by się zarejestrować.

EDIT: coś mi się tam udało otworzyć, ale nie wiem, czy o to chodziło:
Obrazek

Awatar użytkownika

Topic author
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 kwie 2018, 12:54

Mówiłem żeby sprawdzić na kablu bo nie wiem czy owe 22Mbit obok routera to jest max co daje wasza linia telefoniczna czy trzeba szukać przyczyny gdzieś dalej.
Ile urządzeń w sumie jest podłączonych pod wifi?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


BeataGr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 kwie 2018, 11:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.

Nieprzeczytany post autor: BeataGr » 25 kwie 2018, 13:07

Jak znajdę kabel, to zmierzę :)
Pod wi-fi podłączone są: telewizor, telefon stacjonarny, laptop, czasem drugi laptop, i kamerka monitoringu zewnętrznego. I jeszcze dwie komórki.

Awatar użytkownika

Topic author
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 kwie 2018, 18:58

Wystarczy że jedno urządzenie będzie miało kiepski sygnał i to będzie powodować że reszta urządzeń nawet obok routera będzie kiepsko działać.
Tak że sprawa nie jest tak prosta jakby się wydawało.
Kamerka monitoringu transmituje cały czas? rejestrator? chmura?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


BeataGr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 kwie 2018, 11:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.

Nieprzeczytany post autor: BeataGr » 25 kwie 2018, 19:35

Kamerka działa cały czas, nagrywa na kartę, a obraz przekazuje przez wi-fi.
Ale została założona ok temu, a problemy są dużo dłużej.
Kurczę, myślałam, że może wystarczy kupić inny router i już :evil:

Awatar użytkownika

Topic author
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 kwie 2018, 21:43

Pokaż jeszcze raz screeny z inssidera ale z różnych miejsc w domu, podpisz screeny który jest który.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


BeataGr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 kwie 2018, 11:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.

Nieprzeczytany post autor: BeataGr » 26 kwie 2018, 12:08

Wrzucam trzy zdjęcia z różnych miejsc w domu

przy routerze, parter:
Obrazek

pokój na piętrze, zwyczajowe miejsce korzystania z laptopa:
Obrazek

pokój ok. 10 m od routera, parter:
Obrazek

Dodam jeszcze, że czasem zrywa mi połączenie i mam komunikat, że połączenie zostało zresetowane, albo że zmienił się adres sieci.

Awatar użytkownika

Topic author
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 26 kwie 2018, 14:33

Sygnał jest bardzo nie stabilny, skoki z -60 do -90 nie ruszając laptopa oznaczają jakieś zakłócenia, próbowałaś zmienić w routerze kanał WiFI np na 10-11 ? Ta niebieska kreska nie ruszając laptopa powinna być na stałym poziomie chyba że coś zakłóca sygnał.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


BeataGr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 kwie 2018, 11:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.

Nieprzeczytany post autor: BeataGr » 26 kwie 2018, 17:00

Nie bardzo wiem, jak zmienić kanał.
I coś mi się kojarzy, że mogę mieć ustawione automatyczne zmienianie kanałów, chyba że mi się z czymś pomyliło.
Na tych trzech zdjęciach są trzy różne kanały - 5, 6 i 7.

Awatar użytkownika

Topic author
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 26 kwie 2018, 18:15

Chodzi o zmianę kanału WiFi w funboksie a jeśli masz automatycznie to wyłącz i włącz funboksa, być może wybierze mniej zakłócony kanał.
Funboks cały czas nadaje na kanale nr1, na wszystkich screenach ;)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


BeataGr
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 24 kwie 2018, 11:35
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0

Re: Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.

Nieprzeczytany post autor: BeataGr » 27 kwie 2018, 15:43

Kanały były ustawione na automat, zmieniłam na 1.

Teraz screen z pokoju na piętrze wygląda tak:
Obrazek

Pojawił się jeszcze inny problem: wczoraj zadzwoniłam na pomoc techniczną, konsultant powiedział, zebym zresetowała router. I od tego czasu nie mam telewizji, jest komunikat, że brak połączenia dekodera z modemem. Nie mogę zresetować dekodera, nie da się.
Zniknęła też moja sieć z moim własnym hasłem, w jej miejsce pojawiła się sieć Funbox2 i coś tam, część odbiornków wi-fi nie działa, np. mój telefon, ale dlatego, że nie chce mi się wpisywać ługiego hasła.
Komputer stacjonarny załapał przez wps, ale telewizor - nie.
Denerwuje mnie to, że muszę jeszcze raz dzwonić do orange i gadać z nimi przez kilkanaście minut, a połączenia jest przecież płatne :evil:

Awatar użytkownika

Topic author
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Lista modemów/routerów VDSL dostępnych na Polskim rynku.

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 28 kwie 2018, 8:23

Sieć już wcześniej działała na pierwszym kanale, ustawił bym raczej kanał 6 bo na nim nie ma innych sieci.
Po zresetowaniu routera wszystkie ustawienia znikają więc nie dziwne że jest jak jest, trzeba by sobie ustawić od nowa nazwę sieci i hasło.
Czy dekoder jest podłączony do portu nr2 w funboksie?

Konfiguracja ustawień sieci wifi to użytkownika interes, dzwonienie do orange nic tutaj nie da, chyba że w sprawie TV.

Sygnał na screenie nadal jest bardzo słaby -80 to jest praktycznie granica działania (nie działania).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości