Testy i recenzje Orange FTTH (Supernova)

Internet światłowodowy w sieci Orange
Awatar użytkownika

Topic author
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Testy i recenzje Orange FTTH (Supernova)

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 lut 2018, 22:47

Otóż stałem się szczęśliwym posiadaczem Neo Supernova 100/10 + telefon.
Instalacja w oparciu o Funboks 3.0 (upierdliwe patatajstwo).
Wyniki takie jak u wszystkich, czyli +10% gratis.
Obrazek

Login PPPoE o dziwo zostaje ten sam co przy xDSL, hasło zostaje wygenerowane nowe.
Przeniesienie numeru stacjonarnego z analoga na voipa, zaczęło działać wieczorem a montaż rano.

Pingi :
-do bramy 4 ms
-do wp 11 ms
-do onet 10 ms

Czy to 19:00 czy 22:00, wynik ten sam, ponad 100Mbps.

Reszta chyba wyjdzie w praniu :wink:

Ogólnie na plus, gdyby nie ten lekko niedorobiony funboks, wciskanie ludziom "orange free internet" które tak samo upierdliwie się wyłącza (zdalnie).

O dziwo odczyt z pendrive'a to 12-13Mb/s (130 Mbps), jak na zbędny dodatek to nawet znośnie :P
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Testy i recenzje Orange FTTH (Supernova)

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 07 mar 2018, 10:08

Czy u kolegi również występują okresowe "zamrażania" połączenia? Tzn. przeglądam sobie strony, wszystko jest ok. W pewnym momencie mam komunikat "Przekroczono limit czasu połączenia", lub nie mam komunikatu a muszę kilka razy odświeżyć stronę, aby się załadowała. Zdarza mi się to sporadycznie, ale jest irytujące. Funboxa już miałem wymienionego na nowego, nic to nie pomogło. Ogólnie mam wrażenie, że 100mb/s od lokalnego dostawcy, które miałem wcześniej, działało jakoś... szybciej niż światłowód 300mb/s. Owszem, pliki ciągną się pełną parą, ale streaming potrafi mi się buforować (szczególnie Ipla wieczorami jest nie do oglądania), no i to ciągłe "odświeżanie" stron. Niby stawiałem system na nowo, ale może to być równie dobrze problem z moim hardwarem.
Obrazek

Awatar użytkownika

Topic author
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Testy i recenzje Orange FTTH (Supernova)

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 07 mar 2018, 11:23

Zdarzyło się.
Co ciekawe w tym samym czasie ping do bramy docierał.
Kilka razy tylko.
Nie było na tyle upierdliwe żebym się zdenerwował.

Fakt, wieczorami czuć że gdzieś się rury przytykają, bo się człowiek przyzwyczai że się onet pojawia w 2s a tu coś nagle przymula :) , nie każdy serwer wypluje tyle ile chcemy, trzeba się z tym pogodzić.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Testy i recenzje Orange FTTH (Supernova)

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 24 mar 2018, 17:02

A jak u ciebie sytuacja z wifi 5Ghz? Bo u mnie na PC czasami widzę przy ikonce zasięgu żółty wykrzyknik. Muszę wiele razy rozłączać i łączyć się ponownie z siecią aby internet wrócił, z tym, że po rozłączeniu sieci wielokrotnie muszę próbować ponownego łączenia, ponieważ wyskakuje mi błąd ("System nie mógł nawiązać połączenia z siecią"). Nie ma reguły, kiedy coś takiego wyskoczy. Czasem przez kilka dni nic się nie dzieje, a czasem co kilkadziesiąt minut dopada mnie żółty wykrzyknik. A może to problem z moim PC? Funbox był już wymieniany i niestety nic się nie zmieniało. Sieci rozdzielone, kanały przemieszane, nic to nie daje. Co ciekawe, smartfona w tym samym momencie rozłącza całkowicie z wifi.
Obrazek

Awatar użytkownika

Topic author
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Testy i recenzje Orange FTTH (Supernova)

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 25 mar 2018, 8:45

Nie miałem okazji używać 5G, nawet mam wyłączone bo nie lubię mieć włączonego czegoś co mi nie potrzebne ;)
Jeśli masz win8 albo 10 to stawiam na problem z kompem.
Na początek w kompach powyłączaj ipv6, bo z tym to same jajca wychodzą.
WPS w FB też wyłącz.

Rozłączanie smartfona podsuwa myśl że to syf w eterze, trzeba by zrobić analizę widma, masz kartę 5Ghz, pobaw się inSSiderem a może coś lepszego znajdziesz, to co czasami wyprawiają lokalni ISP to tylko brać wiatrówy i grzać w te ich chińskie wiszące badziewie, porozkręcają radia do oporu i takie tam ;)

Między prawdą a bogiem 5G w domu to porażka.
Na 2.4G wyciągam 80Mbit a na 5g za jedną ścianą pewnie będzie ledwo ze 30Mb :razz:
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Testy i recenzje Orange FTTH (Supernova)

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 27 mar 2018, 16:16

Mam Win 7 ale dla pewności wyłączyłem IPv6 w ustawieniach karty sieciowej.
Na 2.4G wyciągam 80Mbit a na 5g za jedną ścianą pewnie będzie ledwo ze 30Mb
No to dałeś mi zagadkę... Na 2,4Ghz wyciskam 25mb/s. Na 5Ghz leci do 160-180mb/s. Jedna ścianka działowa, komputer pod biurkiem. Co najlepsze, w identycznej konfiguracji poprzednio u lokalnego opa na 2,4Ghz (jakiś TP-Link z dwiema antenami) na łączu 100mb/s miałem 96mb/s cały czas równo jak od linijki.
WPS wyłączyłem.
W eterze na 5Ghz widzę tylko szczątkowy zasięg jakiegoś rutera UPC, ale po przeciwnej stronie pasma.
Wyłączyłem IPv6 w Funboxie i będę obserwował.
Co jeszcze może siać zakłócenia na 5Ghz?
Obrazek

Awatar użytkownika

Topic author
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Testy i recenzje Orange FTTH (Supernova)

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 27 mar 2018, 22:40

Na 5G najszybciej jacyś lokalni ISP ale tego nie zobaczysz na zwykłej karcie WiFi...
Na 2.4G zawsze jest duży syf, więc transfer nie dziwi, z jaką szybkością linkuje się karta?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Testy i recenzje Orange FTTH (Supernova)

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 01 kwie 2018, 13:13

Karta linkuje się na 54mb/s. Z poprzednim TP-Linkiem "gadała" z prędkością 300mb/s. Oczywiście na 2,4 Ghz. Jeśli Funbox wspiera 802.11n MIMO to na 100% coś jest skopane w ustawieniach mojej karty. Na 5Ghz mam link 750 albo 600 mb/s, w zależności o tego, czy przesunę przypadkiem ruter o centymetr.
Póki co sukces - po wykonaniu czynności, o których pisaliśmy wcześniej, Internet działa całkiem znośnie, przez te kilka dni testów ani razu nie pojawił się żółty wykrzyknik ani inne cyrki z połączeniem.
Obrazek

Awatar użytkownika

Topic author
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Testy i recenzje Orange FTTH (Supernova)

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 01 kwie 2018, 20:39

Sterownik masz najnowszy do karty?
Sprawdzałeś co można ustawić w zaawansowanych ustawieniach?
http://netdiag.pl/artykuly/wifi_config/nic_config.png

Powiem Ci że "zamułki" jakby ustąpiły :), pewnie sami jeszcze uczą się nowego sprzętu :mrgreen: , podobnie jak ze wszystkim u nich :lol:, zdarza się że jakiś ping podskoczy z 4ms do 20ms i wtedy jest sekundowa zwiecha ale już nie taka ordynarna jak były, czyli pewnie dobrze wiedzą o tym problemie 8)
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

Awatar użytkownika

Vieslav
Moderator
Moderator
Posty: 966
Rejestracja: 28 lip 2006, 12:30
Łącze: Modem
Numer GG: 0
Lokalizacja: 0-81

Re: Testy i recenzje Orange FTTH (Supernova)

Nieprzeczytany post autor: Vieslav » 18 sie 2018, 16:41

Najwyraźniej moja karta sieciowa nie lubi się z Funboxem 3.0. Od czasu ostatniego mojego posta PC był w innej lokalizacji gdzie mam ADSLa i Funboxa 2.0 - wszystko było ok. Obecnie przez dłuższy czas korzystam z laptopa zamiast z PC i wszystko jest ok. Nie zauważyłem też niczego dziwnego podczas oglądania czegoś z neta na TV (naturalnie cały czas piszemy o światłowodzie).
Zostało mi jeszcze niecały rok umowy i albo zainwestuje w nową kartę albo zmienię łącze na UPC albo Netie.
Obrazek

Awatar użytkownika

Topic author
best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 4999
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: Testy i recenzje Orange FTTH (Supernova)

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 19 sie 2018, 9:48

Od 18 sierpnia do dzisiaj nie mam zastrzeżeń.
Była kiedyś w nocy jakaś konserwacja i sesja PPP się nie zapinała ale oni zazwyczaj po nocach coś robią.
Wakacje, weekendy, nie ma znaczenia, caly czas 110Mb/s.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość