VDSL 80 Margin 9 na sztywno

Internet VDSL

Topic author
antonio36
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 09 wrz 2009, 23:39
Numer GG: 0

VDSL 80 Margin 9 na sztywno

Nieprzeczytany post autor: antonio36 » 20 mar 2018, 18:03

Witam ponownie.Chcialem zalozyc vw mieszkaniu obok Vdsl.Przyjechal technik podlanczyl funboxa i synchro w okolicach 23.Oczywiscie odmowilem.Za jakiś tydzień dzwonia do mnie ze poprawili linie.Ok mysle sobie i czekam na technika.o kazuje się ze nic nie poprawili.Kanalem troszkę innym uderzyłem do nich i poprawili linie i dzisiaj mi byli podlaczyc.Zapielo się na 63500 na funboxie i margin 9.1.Na tej samej klatce schodowej i tym samym piętrze mam prawie 80000 na routerze.Oczywiscie nie przyjalem tego tez.Czy mozecie mi wytlumaczyc o co chodzi w tych tematach.Podobno teraz Orange ustawia Margin na sztywno kolo 9 db bo mieli dużo problemu z telewizja na VDSL.Szatkowalo podobno jak był mniejszy margin.Dlugosc kabla około 250-300 metrow do centrali.
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: VDSL 80 Margin 9 na sztywno

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 20 mar 2018, 18:11

9db jest od dawien dawna jeśli nie od początku VDSLa, więc tutaj ameryki żadnej nie ma.
Synchro to łut szczęścia, zależy jakie usługi pracują na sąsiednich liniach.
Na 300m synchro powinno być praktycznie pełne, chyba że masz np. skrętkę domofonową w bloku a nie telefoniczną ;) wtedy będzie... dupa.
Piony masz nowe? czy jakieś made in PRL...?
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
antonio36
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 09 wrz 2009, 23:39
Numer GG: 0

Re: VDSL 80 Margin 9 na sztywno

Nieprzeczytany post autor: antonio36 » 20 mar 2018, 18:34

Piony sa made in PRL.Mam jeszcze wpięta instalacje z domu do pionu na zasadzie skrecenia drutu.Tzn. kawalek kabla do pionu nowy a reszta wpieta do starego pionu
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: VDSL 80 Margin 9 na sztywno

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 20 mar 2018, 19:22

Może w pionie jest skrętka domofonowa, w niej każda para jest skręcona "po swojemu" , to chyba kat3 czy kat2, zależy na którą parę się trafi, na jednej będzie w miarę a na innej będzie kompletna lipa. Trzeba by zacząć od wrzucenia w pion normalnej skrętki.
Łączenie kabli o różnych parametrach może dać gorsze efekty jak jeden nędzny kawałek kabla, (odbicia sygnału itd.).
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.


Topic author
antonio36
Starszy Użytkownik
Starszy Użytkownik
Posty: 69
Rejestracja: 09 wrz 2009, 23:39
Numer GG: 0

Re: VDSL 80 Margin 9 na sztywno

Nieprzeczytany post autor: antonio36 » 20 mar 2018, 21:46

nie wiem jaka jest skretka ale cos mi jeszcze mówił liniowości glowic czy cos w ten desen ale jakby było cos na rzeczy to ten 2 VDSL nie zapinal by się na 81500.Acha jak skrosowal mi linie i się synchronizowala to na 2 VDSL margin z 7.4 na 3.4 walnal.Po rozlaczeniu znow mam na 2 VDSL 7.4
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

best-boy
Administrator
Administrator
Posty: 5025
Rejestracja: 22 maja 2010, 20:21
Łącze: Neostrada
Numer GG: 0
Lokalizacja: LUBANJLG/PE3

Re: VDSL 80 Margin 9 na sztywno

Nieprzeczytany post autor: best-boy » 20 mar 2018, 22:15

Nie możliwe żeby bez kombinacji trzymał synchro na 3,4db
Toć pisałem że na tych skrętkach starych co kiedyś kładli tak może być, na jednej parze będzie ok a na kolejnej lipa, bo one były telefoniczno-domofonowe a nie do transmisji danych.
Głowica to głowica a liniowość to liniowość, łączenie różnych kabli powoduje brak liniowości i mocny spadek parametrów.
http://www.speedtest.net/my-result/3432356442
Oddam w dobre ręce skrypty do routerów z softem BILION i jego wszystkie klony.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość